На Тернопільщині невакцинованих освітян відсторонили від роботи

На Тернопільщині невакцинованих освітян відсторонили від роботи

На Тернопільщині невакцинованих освітян відсторонили від роботи
. Суспільне Тернопіль

Близько 150 освітян Тернополя не мають щеплення від COVID-19. Згідно з рішенням Кабміну, від сьогодні таких працівників не можуть допусти до роботи. Про це повідомила заступниця керівниці міського управління освіти Ірина Сум. За її словами, цим людям не платитимуть зарплату.

У Тернопільській школі-ліцеї №6. Тут працює 78 вчителів. Усі вони вакциновані. Про це розповів директор цього навчального закладу Олександр Остапчук.

"Проблем, пов’язаних з тим, щоб відлучати від роботи і не допускати у нас немає. Декілька вчителів, орієнтовано 5-6 мають лише одну дозу. На днях мають отримати другу", – каже Остапчук.

Не допустили до роботи вчителя Кременецької школи №5 Ігоря Бендасюка. Чоловік каже, про це йому повідомили вранці, коли він прийшов до навчального закладу:

"Коли я прийшов на своє робоче місце, директор школи Марченко Алла Василівна вже стояла з наказом. Я її запитав: "Чому ви мене не допускаєте до роботи?". Вона відповіла, що я невакцинований. Тоді я запитав її: "На підставі чого ви мене сьогодні відсторонюєте і звідки ви знаєте, чи я вакцинований чи ні?". Тоді директорка відповіла, що зверталась до центру первинної медицини, до Віталія Корнійчука, і він надав їй відповідь, що я невакцинований. Сьогодні була відсторонена моя дружина, яка теж працює в школі. Я буду відстоювати свої конституційні права у судах".

Заступниця керівниці міського управління освіти Ірин Сум розповіла, працівникам закладів освіти, які не вакцинувалися, повідомили про відсторонення за три дні. Людям, яких не допустили до роботи, не платитимуть зарплату, також їм не нараховуватимуть робочий час, каже жінка.

"Певного терміну відсторонення немає. Відбувся прес-брифінг, на якому

був присутній головний санітарний лікар і представники Держпраці, які дали чітко

роз’яснення, що терміну нема, людина сама повинна прийняти рішення про те вакцинуватися чи ні.

Якщо відсторонюються від роботи педагогічні працівники, то зрозуміло, що читати години певного предмету буде інший вчитель, який буде додатково навантажений цими годинами", – каже Сум.

За словами Ірини Сум, працівники, які не вакцинувалися, можуть принести довідку про те, що мають протипокази до вакцинації або довідку про те, що вони перехворіли коронавірусом. Завідувачка амбулаторії центру первинної медико-санітарної допомоги Ольга Сковоронська розповіла, від сьогодні такі довідки видають за новим зразком.

"В цій довідці буде вказано діагноз, дата позитивного ПЛР тестування, період коли пацієнт хворів та відтермінування від вакцинації. Це 28 днів від позитивного ПЛР, або появи перших симптомів, з можливістю відтермінування до 90 днів від початку захворювання", – каже Сковоронська.

Від сьогодні в Україні до роботи не допускають також невакцинованих працівників органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій і їх структурних підрозділів. Щоб дізнатися, чи законним є це рішення, кореспонденти Суспільного звернулися за коментарем до адвоката Віталія Скиби.

"Якщо брати в комплексі, такі вимоги до працівників, які будуть позбавлятися єдиного заробітку і можливості проживання є цілком незаконними. Вони порушують норми Конституції України. Щоб до кінця довести колізію, яка є між законами, потрібно звернення народних депутатів або громадянина з відповідною скаргою або клопотанням до Конституційного суду, щоб вирішити чи норми даного закону, або постанови Кабінету Міністрів, відповідають вимогам і нормам конституції", – каже Скиба.

Віталій Скиба розповів, роботодавець не має права звільняти працівника, який відмовився від щеплення. Якщо таке стається, працівник має право поскаржитись у Держслужбу з питань праці.

Директорка Кременецької школи № 5 Алли Марченко підтвердила те, що відсторонила від роботи вчителя Ігоря Бендасюка. Скількох ще невакцинованих працівників не допустили до роботи, директорка не назвала, сказала подавати інформаційний запит.

Заступниця керівниці Тернопільського міського управління освіти Ірина Сум розповіла, в Тернополі від COVID-19 вакциновані 97% працівників закладів освіти. Це понад 6 тисяч осіб. Начальниця обласного управління освіти Ольга Хома каже, зараз підраховують, скільки працівників освіти в області відсторонили від роботи. В облдержадміністрації від роботи нікого не відстороняли, розповіла речниця Ганна Василенко. За її словами, вакциновані майже 99 відсотків працівників.

Що відомо

На початок