На базі сиротинця у Черкасах створюють центр реабілітації

На базі сиротинця у Черкасах створюють центр реабілітації

На базі сиротинця у Черкасах створюють центр реабілітації
.

Центр реабілітації та надання паліативної допомоги для дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування створюють на базі обласного Будинку дитини. Про це розповіла директорка закладу Світлана Михно. Зміни відбуваються в рамках запровадження Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання. Відповідно до неї, здорових дітей до інтернатних закладів більше набирати не будуть.

Для дітей-сиріт у Черкасах планують створити центр реабілітації

В обласному спеціалізованому Будинкові дитини двійнята Каріна і Артем вони перебувають чотири роки. Нині братику та сестричці мають знайти будинок сімейного типу, розповіла директорка Будинку дитини Світлана Михно. Всього ж таких дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування в установі - 65.

Для дітей-сиріт у Черкасах планують створити центр реабілітації

Відповідно до Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання, здорові діти із дитбудинків мають бути влаштовані до патронатних сімей та будинків сімейного типу. А на базі сиротинця створять паліативно-реабілітаційний центр, каже директорка обласного спеціалізованого будинку дитини Світлана Михно: "До 23 року ми маємо повністю перейти в реабілітаційний центр і центр паліативної допомоги і тут будуть утримуватися дітки до 18 років, які мають інвалідність, або ті діти, які мають пройти певну реабілітацію, щоб не мати інвалідність".

Для дітей-сиріт у Черкасах планують створити центр реабілітації

Нині обласний Будинок дитини перелаштовують під центр реабілітації, говорить Світлана Михно. Для дітей з неврологічними хворобами та хворобами опорно-рухового апарату тут обладнають кімнати - реабілітаційні та лікувальної фізкультури і масажу: "Це реабілітація іде медико-соціальна, сюди входить медична реабілітація, це ЛФК, масаж, кінезотерапія, це заняття з психологом, логопедом, дефектологом"

Для дітей-сиріт у Черкасах планують створити центр реабілітації

Аби діти не відчували брак батьківської любові та були максимально залучені до сімейної форми виховання і відбувається така реформа інтернатних закладів, розповіла заступниця начальника відділу управління охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Стрєлкова: "Це є програма деінституалізації, тобто вона направлена на те, щоб у першу чергу дітки не потрапляли у закриті інтернатні заклади, а дітки зразу йшли у сім’ю. Вони і влаштовуються і здорові і хворі, усиновлюють дітей інвалідів і повертаються діти у біологічні сім’ї і йдуть діти у будинки сімейного типу. Тобто соціальні служби знаходять їм той чи інший соціальний захист, щоб вони максимально йшли у сім’ю".

Разом з тим, каже Людмила Стрєлкова, дітям, яких не зможуть влаштувати до патронатних сімей чи будинків сімейного типу, сиротинці відмовляти не будуть: "Якщо дитина здорова, але немає кому її взяти, то звичайно ми не відмовимо. Але якраз ця програма деінституалізації передбачає, щоб максимально були розвинені соціальні послуги і такі дітки не потрапляли".

Авторка Тетяна Рева

На початок