Столичний виш може відрахувати студента, який встановив камеру у душі жіночого гуртожитку

Столичний виш може відрахувати студента, який встановив камеру у душі жіночого гуртожитку

Доповнено
Столичний виш може відрахувати студента, який встановив камеру у душі жіночого гуртожитку
. kpi.ua

У душі жіночого гуртожитку Київського політехнічного інституту один зі студентів встановив відеокамеру, на яку встиг зробити кілька записів. Керівництво студмістечка заявило про намір відрахувати студента, якщо його вина буде доведена.

Що сталося

"Увечері 28 жовтня в душі жіночого гуртожитку №7 КПІ в Києві знайшли камеру. Коли файли відновлювали, вдалося встановити особу того, хто це організовує. Студент другого курсу зняв своє ж обличчя, коли тестував камеру", – написала на своїй сторінці у Facebook народна депутатка від фракції партії "Голос" Інна Совсун.

За її словами, за цей час студент встиг записати кілька відео. Совсун додала, що на студента написали заяву, однак комендантка гуртожитку раптово стала на захист хлопця.

"Комендантка стверджує, що всі мають переглянути свої вчинки. На її думку, вимагати покарання для порушника — це булінг, звинувачує студенток, що вони більше цікавляться матеріальною компенсацією, ніж покаранням, шантажує, що притягатиме до відповідальності за куріння", – розповіла вона.

Нардепка наголосила, що вчинок студента є порушенням недоторканності приватного життя, що передбачається статтею 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, яка закріплює право на повагу до приватності, а також статті 32 Конституції, яка захищає особисте життя.

"Невідомо, на які сайти ці записи пішли, і чи були дівчата повнолітніми", – написала вона.

Совсун пообіцяла відправити депутатське звернення, щоб добитися розслідування, зокрема, щодо дій комендантки гуртожитку.

"Студента мають як мінімум відрахувати. Адміністрація має вибачитися перед студентками за те, що таке в принципі стало можливим", – переконана депутатка.

Вона додала, що справу слід взяти під контроль до того, як від такого порушення встигне постраждати дівчина, яка не зможе впоратися із сильним психологічним тиском. За словами нардепки, порушника можна покарати за статтею 301 Кримінального кодексу за виготовлення порнографічних матеріалів, але для цього потрібно довести мету збуту чи розповсюдження.

"Дуже часто цю статтю використовує поліція, щоб шантажувати громадян і вимагати гроші за їхнє домашнє відео, зняте добровільно. А потім переможно звітувати, скільки годин чужого порновідео поліція переглянула за наші податки. Як бачите, у випадку реальної небезпеки ця стаття допомагає мало", – зазначила Совсун.

За словами нардепки, українське законодавство потрібно вдосконалювати, щоб порушник поніс покарання, співмірне із завданою шкодою.

Що кажуть у КПІ та поліції

Директор студмістечка КПІ Олександр Іщенко повідомив, що зараз триває співпраця з Національною поліцією, адміністрацією університету, факультету, щоб з’‎ясувати всі обставини інциденту. За його словами, підозрюваним є мешканець гуртожитку №7, якого після події виселили допоки тривають слідчі дії.

"Як тільки буде інформація від слідства про його причетність, про те, що він це встановив (камеру відеоспостереження — ред.) і винен, адміністрація негайно буде розглядати питання про його відрахування з університету", — сказав Іщенко.

Він додав, що це перший подібний випадок в історії КПІ і виш буде підтримувати студенток, які зазнали шкоди від цих дій.

У поліції Києва повідомили, що за фактом інциденту у столичному виші слідчі розпочали досудове розслідування за ч. 1 ст. 182 Кримінального кодексу України — порушення недоторканності приватного життя.

"На даний час правоохоронці проводять усі необхідні дії для встановлення обставин правопорушення та розшуку осіб, причетних до його вчинення. За скоєне зловмисникам загрожує до трьох років обмеження волі", — поінформували в столичній поліції.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок