З початку року за спалювання листя екологи оштрафували більше ста волинян

З початку року за спалювання листя екологи оштрафували більше ста волинян

Марафон
З початку року за спалювання листя екологи оштрафували більше ста волинян
. Суспільне Волинь

З початку 2021 року працівники Держекоінспекції області притягнули до адміністративної відповідальності 111 волинян, які спалювали сухе листя та рослинність. Про це Суспільне повідомив заступник начальника Держекоінспекції області Сергій Дудка.

Найбільше "паліїв" зафіксували у Володимир-Волинському районі.

Складнощі виявлення і притягнення порушників до відповідальності

У садівничому товаристві "Маяк", що на вулиці Дубнівський у Луцьку – 1 228 земельних ділянок. З них більше тисячі власників мають компостні ями, – розповів Суспільному голова правління Віктор Мельничук. Але деякі мешканці масиву досі палять сухе листя і рослинність на своїх присадибних ділянках.

Одне із таких багать помітили кореспонденти Суспільного.

З початку року за спалювання листя екологи оштрафували понад 100 волинян
Суспільне Волинь

На місце приїхала працівниця муніципальної варти міста та працівники поліції. Спілкуватися з кореспондентами Суспільного та знімати її камеру власниця обійстя заборонила. Багаття на вимогу правоохоронців загасила.

З початку року за спалювання листя екологи оштрафували понад 100 волинян
Суспільне Волинь

Заступник начальника департаменту муніципальної варти Луцька Роман Кулик розповів, що у більшості випадків порушники документи надають. "Трапляються такі одиночні випадки, коли людина конфліктує і відмовляється називатися, то ми тоді викликаємо поліцію і вони допомагають вставити особу і притягнути до відповідальності", – каже працівник муніципальної варти Луцька.

Зі слів Романа Кулика, за минулий рік інспектори склали 63 адмінпротоколи за порушення правил благоустрою міста, в тому числі й за розпалювання багать. Цього року до відповідальності притягнули 47 жителів громади.

Як штрафи вплинули на кількість паліїв

У відповідь на інформаційний запит в Держекоінспекції області повідомили, що за останні три роки кількість волинян, які були оштрафовані за спалювання сухої рослинності зменшилася. Натомість зросли загальні суми штрафів.

  • У 2019 році екологи оштрафували 261 жителя області. Найбільше порушників тоді виявили в Іваничівському районі (33 особи). Усі, кого притягнути до адміністративної відповідальності у 2019 році сплатили 44 тисячі гривень штрафів.
  • У 2020 році порушників виявили менше – 152 волинянина притягнули до адмінвідповідальності. Найбільше "паліїв" виявили у Рожищенському районі (22 порушники). Загальна сума сплачених штрафів за спалювання рослинності — 116 тисяч гривень.
  • За 10 місяців 2021 року екологи вже притягнули до відповідальності 111 волинян, 44 із них – жителі Володимир-Волинського району. Наразі загальна сума сплачених "паліями" штрафів становить 106 тисяч гривень.

Як повідомив заступник начальника Держекоінспекції області Сергій Дудка, за останні три роки екологи жодного разу не направляли справи на "паліїв" до суду.

За даними, які озвучила Суспільному керівниця відділу управління Держслужби з надзвичайних ситуацій Ірина Варварук, через спалювання сухої рослинності цього року на Волині сталося 104 пожежі.

"Штрафи зросли, але багатьох людей це не зупиняє", каже Ірина Варварук.

Що відомо

  • 18 березня президент підписав закон, який передбачає збільшення штрафів за випалювання сухої рослинності. сума грошового покарання становитиме від 3 060 до 6 120 гривень, а для посадових осіб — від 15 300 до 21 420 гривень. За ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, доведеться заплатити від 6 120 до 12 240 гривень.
  • У квітні літня жителька Камінь-Каширської громади знепритомніла під час спалювання сухої трави у себе на подвір'ї. З місця пожежі пенсіонерку забрала карета швидкої допомоги. Вогонь рятувальники помітили під час рейду для запобігання спалювання сухої рослинності.

Термінові новини та щоденні інформаційні підсумки читайте в Telegram та Viber Суспільного Волині.

На початок