Як обхитрити коронавірус: поради рівненського епідеміолога

Як обхитрити коронавірус: поради рівненського епідеміолога

Як обхитрити коронавірус: поради рівненського епідеміолога
.

В Україні зафіксували перший випадок коронавірусу в однієї людини після подорожі за кордон. За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, Україна перебуває у тій фазі розвитку епідемії, коли "ми говоримо, що у нас реєструються поодинокі випадки завезених випадків коронавірусної інфекції".

На Рівненщині місцями, які можуть прийняти потенційних хворих, визначили відділення у Рівненській центральній міскій лікарні та у Сарненській ЦРЛ. Крім того, на карантин можуть помістити громадян у санаторіях в Новоставі Рівненського, Колизні Радивилівського і Степані Сарненського районів.

Суспільне попросило завідувача епідвідділу Рівненського обласного лабораторного центру Віктора Мороза дати кілька порад, як поводитись людям, аби мінімізувати ризик підхопити коронавірус. Поради поширюються і на інші види респіраторних інфекцій.

панікувати не потрібно ніколи. Потрібно просто дотримуватись певних простих правил;

– найперше – це мити руки. Можна ж рукою взяти за якісь поручні, потім потерти очі, ніс – і вірус потрапить в організм;

– якщо все ж таки немає можливості, де помити руки – носіть з собою спиртовий дозатор, спиртовмісний. Потерти секунд 30 – і це також буде достатньо, щоб знищити вірус;

– якщо ви захворіли, або якщо у вас якийсь легкий перебіг і ви все ж відвідуєте роботу чи ще якийсь колектив, де багато людей – одягайте маску. Якщо у вас маски нема – старайтесь кашляти чи чхати в одноразову серветку і її викидати. Або ж в лікоть чи одяг. Але бажано, що якщо ви дійсно захворіли – сидіть вдома;

– якщо ви на роботі, вдома – більше провітрюйте. Головне – більше бути на свіжому повітрі, уникайте тих скупчень, де є багато людей;

– старайтесь не їздити громадським транспортом, а пройдіться пішки краще.

маска – напряму не захистить, 100% вона не захищає. Можливо, дасть якийсь відсоток можливості уникнути, але от дивіться: якщо ви маску вдягнете – у вас же очі не закриті.

– спиртовмісний розчин, спирт, якщо потерти руки – так, він вбиває вірус. Але якщо його прийняти всередину – ну, це хіба що для самозаспокоєння. Але так, на жаль чи на щастя, він не вбиває вірус.

На початок