У п'яти з 40 дитсадків Кропивницького увімкнули опалення

У п'яти з 40 дитсадків Кропивницького увімкнули опалення

У п'яти з 40 дитсадків Кропивницького увімкнули опалення
. Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому з 40 дитячих садків увімкнули опалення у п’яти, які мають автономки. В інших – опалення централізоване. Всі необхідні документи для підписання угод та підключення котелень управління освіти надало компанії "Нафтогаз-Трейдинг" тиждень тому. Відповіді на сьогодні немає, розповіла начальниця управління Лариса Костенко. Суспільне побувало у дитсадках, які опалюються централізовано, і мають автономку.

У дитячому садку №29 у Кропивницькому централізоване опалення. О 09:00 в кімнаті, де займаються діти молодшої групи, на термометрі +18 градусів тепла.

"Моя дитина не жаліється, що їй холодно. Одягаю їй теплі колготи, лосини, кофтинку, маєчку і більше нічого. В групі перевдягається у спідничку і теплі тапочки", – говорить кропивничанка Марія Бараннік.

Обігрівачами в дитсадку користуються, показує вихователька Ольга Артеменко. Каже, їх не вмикають, доки діти знаходяться в кімнатах.

"У садочку зробили ремонт покрівлі та утеплили фасад. Обігрівачі вмикаємо з 7:00 до 8:00, коли діток немає. І потім, коли діти виходять гуляти на вулицю, теж включаємо обігрівачі. До кінця дня температура повітря в закладі сягає до + 19 градусів тепла".

Ольга Артеменка говорить: з 90 дітей сьогодні не прийшли 20.

Кропивничанка Світлана Коропалова водить сина в дитсадок №52. Каже, там для обігріву вмикають кондиціонери. "Садок немолодий, скажімо так, і проводка в ньому також. Якщо одночасно всі групи включать обігрівачі, то садочок може просто відключитися від електропостачання".

Про низьку температуру в дитсадках батьки можуть повідомляти в управління Держпродспоживслужби, каже речниця Наталія Шевченко. Після цього проведуть перевірку.

"Відповідно до санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів температура повітря у групах, де перебувають діти, має коливатися від +19 до +23 градусів. Цього року звернень від батьків не було".

Головний фахівець відділу цивільного захисту кропивницького районного управління Державної служби надзвичайних ситуацій в області Микола Стець розповів, що згідно з правилами пожежної безпеки, для опалення приміщень, площею 50 квадратних метрів, можна використовувати обігрівачі.

"Державна служба з надзвичайних ситуацій не рекомендує застосовувати обігрівачі, але це вирішує керівник дитсадка. Головне, такі прилади не можна залишати без нагляду дорослих. Кожен керівник навчального закладу перед застосуванням електрообігрівачів має впевнитися у безпечності електропроводки".

За словами Лариси Костенко, нині у Кропивницькому дитсадки відвідують 35 відсотків дітей. "У тих закладах, які опалюються від електроопалення, температура повітря від +19 до +23. Якщо дитсадки утеплені, в них температура може коливатися від +15 до +17 градусів тепла. Критична ситуація в неутеплених закладах, там температура +13 +14 градусів. І обігрівачі зовсім не допомагають".

Що відомо

У Кропивницькому 15 жовтня почали опалювати пологовий будинок і дитячу обласну лікарню. 16 жовтня – кропивницьку лікарню швидкої медичної допомоги та госпіталь. Керівник теплопостачального підприємства "Теплоенергетик" Олександр Чельник розповів, що підприємство уклало договір на постачання газу бюджетним установам з компанією "Нафтогаз України".

Опалювальний сезон у Кропивницькому мав початись з 15 жовтня, якщо протягом трьох днів середньодобова температура буде нижче +8 градусів тепла. Таке рішення 20 вересня ухвалив виконком.

Начальниця відділу гідрометеорологічного забезпечення Валентина Лазарева розповіла Суспільному, що середньодобова температура нижче 8 градусів була в Кропивницькому з 7 по 11 жовтня, вона знаходилася в межах від +6 до +7,5 градусів тепла.

На початок