Судно "Бельгіка" зайшло до акваторії Чорного моря та прямує в Одесу

Судно "Бельгіка" зайшло до акваторії Чорного моря та прямує в Одесу

Судно "Бельгіка" зайшло до акваторії Чорного моря та прямує в Одесу
. Фото: УкрНЦЕМ

Науково-дослідницьке судно "Бельгіка" прибуде в Одесу зранку 21 жовтня із пробами води з трьох морів. Про це Суспільному повідомив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

"Цієї ночі воно пройшло протоку Босфор, наразі судно перебуває в Чорному морі. По дорозі до Одеси науковці збирають ряд проб на стійкі органічні забруднення та на мікропластик. Саме наші науковці вперше в одному рейсі відбирають проби в трьох морях Європейського Союзу. Північне та Середземне моря вже пройдені, тепер в роботі Чорне. Це буде широкий порівняльний аналіз, який до цього ще не робився".

На судні повністю український екіпаж. Воно, за словами Євгена Дикого, потребуватиме технічного обслуговування, адже працює з 1984 року. Передбачається, що нову українську назву судну дасть Президент України. "Бельгіку" перейменують до 31 жовтня — Дня Чорного моря.

Корабель перебуватиме в Одесі й 4-8 разів на рік буде здійснювати екологічний моніторинг Чорного моря.

Що відомо

  • Згідно із інформацією Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, судно подарували Україні в рамках меморандуму про взаєморозуміння у сфері охорони та відтворення вод і раціонального використання водних ресурсів. Він передбачає посилення співпраці українських та бельгійських вчених щодо спільного вивчення Чорного моря, зокрема проблеми підняття рівня сірководню.
  • Згідно з Урядовим порталом, судно передали в Україну 13 вересня 2021 року: "На шляху в 8600 км науковці оцінять наявність плавучого сміття, відберуть проби морської води і донних відкладів для проведення унікального скринінгу на десятки тисяч речовин-забрудників та мікропластику".
  • В Українському науковому центрі екології моря, де користуватимуться судном, повідомили, що воно вирушило до України 1 жовтня.
  • Довжина судна – 51,12 м, ширина – 10 метрів, осадка 4,6 м, водотоннажність 1200 тонн. Дальність плавання – 20 тисяч морських миль (37 тис. км) при швидкості 12 вузлів (22 км/год). У ньому є п'ять лабораторій (рибальства, гідрологічна, хімічна, біохімічна та мікробіологічна). Екіпаж – 15 людей, науковий персонал – 16 людей. Максимальна швидкість – 13,5 вузлів (25 км/год)

Читайте також

  • Бельгія передала Україні науково-дослідне судно
  • Український центр екології моря розробляє документи для перегону судна "Бельгика"

Читайте нас у Telegram: головні новини Одеси та області

На початок