На Тернопільщині учні йдуть на дострокові канікули

На Тернопільщині учні йдуть на дострокові канікули

На Тернопільщині учні йдуть на дострокові канікули
. Суспільне Тернопіль

Школярі 139 навчальних закладів Тернопільщини йдуть на дострокові тижневі канікули. Про це повідомила директорка обласного департаменту освіти Ольга Хома.

За її словами, школи прийняли таке рішення через зростання захворюваності на COVID-19 або через відсутність опалення в навчальних закладах.

Учні Мишковицької загальноосвітньої школи Великоберезовицької громади від сьогодні на канікулах, розповідає директор Андрій Чернець. Чоловік каже, рішення про дострокові канікули дирекція прийняла минулого тижня відповідно до рекомендацій Міністерства охорони здоров’я. Зробили це, щоб запобігти зростанню хворих на COVID-19.

"Постійно діти хворіють, особливо в цей осінній період і грип починається. Були діти, які мали коронавірус у вересні. Вчителі всі здорові, крім однієї вчительки. У нас великих проблем із коронавірусом немає", – каже Чернець.

Проблем з опаленням у навчальному закладі немає, розповів директор, адже шкільна котельня на дровах:

"У нас заклад, як школа, так і садочок опалюються твердим паливом, ми не залежні від газу та ціни. І нам це дуже добре. У нас в закладі є тепло".

На Тернопільщині учні йдуть на дострокові канікули
На Тернопільщині учні йдуть на дострокові канікули. Суспільне Тернопіль

У Мишковицькій школі навчаються 383 дитини. З наступного тижня вони повернуться на навчання, розповів Андрій Чернець.

За минулу добу на коронавірус на Тернопільщині захворіли 42 дитини та 8 працівників освіти, каже епідеміолог обласного центру контролю хвороб Володимир Паничев:

"Випадки захворювань серед дітей є. І захворюваність школярів доволі поширена, тому вживаються такі заходи, як карантинізація класів. Ми продовжуємо реєструвати випадки серед вчителів, вони не поодинокі, і це так само впливає на епідситуацію на загал в школах".

Ще одна причина, чому школи йдуть на дострокові канікули – відсутність опалення в закладах, каже директорка обласного департаменту освіти Ольга Хома. За її словами, 29 громад області не встигли укласти угод з постачальниками газу:

"На сьогодні готується уся документація для того, щоб підписати договір з Нафтогазом і отримувати блакитне паливо за тою ціною, яка рекомендована для об’єктів соціальної інфраструктури".

На Тернопільщині учні йдуть на дострокові канікули
Ольга Хома. Суспільне Тернопіль

Загалом на Тернопільщині є 125 навчальних закладів, які опалюють свої приміщення газом, каже Ольга Хома.

29 з 55 громад не уклали договори на постачання газу. З них навчаються 18. Призупинили навчання – 10. Рішення, чи призупиняти навчання, ще не прийняла Колиндянська громада. Договори наразі є лише в Підгороднянській, Козівській, Іванівській, Великоберезовицькій та в школах Тернопільської громади. Немає газу в Мельнице-Подільській та Іване-Пустенській громадах. Там навчальні заклади опалюють вугіллям чи дровами, діти навчаються. У Лопушненській громаді школи опалюють альтернативними видами палива, проте запровадили канікули відповідно до рекомендацій Міносвіти.

Міністерство рекомендувало відсьогодні організувати канікули через погіршення епідситуації. Ще не визначились, чи будуть навчатися діти в Микулинецькій громаді. Про це розповіли голови цих громад. Із 17 громадами наразі зв’язатися не вдалося. На Тернопільщині є загалом 55 громад.

Нагадаємо, 12 жовтня міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що початок осінніх канікул у школах України можуть перенести із 25 на 18 жовтня через зростання захворюваності на COVID-19 серед учнів.

Що відомо

На початок