Традиційна піч та інтер'єр. У музеї просто неба відновили старі буковинські хати

Традиційна піч та інтер'єр. У музеї просто неба відновили старі буковинські хати

Традиційна піч та інтер'єр. У музеї просто неба відновили старі буковинські хати
. Суспільне Буковина

У Чернівецькому музеї просто неба відновили дерев’яні 150-річні будинки. Їх облаштували, аби зберегти старі оселі та звичаї буковинців.

Про це Суспільному розповів директор музею Іван Пілат.

Хати привезли зі Сторожинецького та Вижницького районів. Їх розібрали у селах та відновили на території музею. У хатах відновили старовинний інтер'єр.

"Ми ходили по селах, вишукували хати, які мають історичну, архітектурну цінність. Розібрали, перевезли, додали елементи, яких не вистачало", — розповідає директор музею Іван Пілат.

Один дерев’яний будинок має дві кімнати та коридор
Один дерев’яний будинок має дві кімнати та коридор. Суспільне Буковина

З Вижницького району привезли "гуцульську хату". За словами директора музею Івана Пілата, вона відрізняється від решти типом побудови — хата менша, зі стрімкішим дахом. Таку форму має через важчі погодні умови в горах.

Жителі Вижницького району біля "Гуцульської хати" відтворювали традицію входин до хати. Люди заносили стіл з їжею до будинку.

Під час входин до хати гуцули показували традицію занесення столу
Під час входин до хати вижниччани показували, що традиційно ставилось на стіл під час "входин до хати". Суспільне Буковина

У "Хаті Підгір’я" облаштували піч. Будівлю привезли зі Сторожинеччини. Її замастили, аби приготувати страви за буковинськими рецептами. Людей частували голубцями з печі, а також куркою, грибами, квасолею та начинкою. Замащувати піч планують і надалі, аби показувати туристам традиції та страви Буковини.

Гості пригощаються голубцями з печі та іншими буковинськими стравами
Гості пригощаються голубцями з печі та іншими буковинськими стравами. Суспільне Буковина

За словами Пілата, "Хата з Підгір'я" облаштована краще та має надбудову, адже на Сторожинеччині здебільшого жили багатші люди.

Хата підгір'я.
Хата Підгір'я. Суспільне Буковина

Хати буковинського побуту відновили за гроші меценатів, каже директор музею Іван Пілат. Піч у "Хаті Підгір’я" створили за гроші Буковинського культурного фонду, вона обійшлася у 50 тисяч гривень.

Піч у хаті Підгір’я
Піч у хаті Підгір’я. Суспільне Буковина

Будинки відновлювали півтора року. Нові об’єкти відкрили з нагоди 35-річниці музею.

Читайте також

У Чернівцях етнограф збирає давні рецепти страв, щоб видати книгу

На початок