"Мої шанси на життя були 30%": історія найскладнішої операції у Франківській центральній лікарні

"Мої шанси на життя були 30%": історія найскладнішої операції у Франківській центральній лікарні

"Мої шанси на життя були 30%": історія найскладнішої операції у Франківській центральній лікарні
. Суспільне Карпати

Медики Івано-Франківської центральної міської лікарні за рік проводять понад 80 операцій на відкритому серці. Найскладнішу з них зробили півтора року тому – пацієнту, який переніс інфаркт міокарда. Через складність процедури його відмовилися оперувати львівські та київські лікарі. Як франківським медикам вдалося зберегти чоловіку життя, вони розповіли кореспондентам Суспільного.

Сьогодні колишній пацієнт Петро Чупер почувається добре. Каже – серце не болить, тиск нормалізувався, а задишка пропала.

Петро Чупер
Сьогодні колишній пацієнт Петро Чупер почувається добре. Суспільне Карпати

Півтора року тому на серці чоловіка зробили операцію з коронарного шунтування Коронарне шунтування — кардіохірургічна операція на коронарних артеріях серця, що виконується з метою реваскуляризації (відновлення кровопостачання) ділянок міокарду, кровопостачання в яких зменшене або відсутнє внаслідок звуження або обтурації просвіту коронарних артерій, які наявні у пацієнтів з діагнозом Ішемічна хвороба серця.та пластики мітрального клапанаМітральний клапан — один із клапанів серця. у центральній міській лікарні. Після того, як прикарпатець переніс інфаркт міокардаІнфаркт міокарда — крайній ступінь ішемічної хвороби серця, який характеризується розвитком ішемічного некрозу ділянки міокарда, що виник внаслідок абсолютної або відносної недостатності кровопостачання у цій ділянці., у нього на 80% знизилася помпова функція серця. Медики зі Львова та Києва оперувати не наважувалися, розповідає Петро Чупер.

"Щось вони там консультувалися, професори всякі з інституту у Львові, й побоялися. Я поїхав додому у Коломийський район, а потім з Інституту серця з Києва приїхали консультувати, набирати людей на операцію. Давали 30%, що я виживу", – каже Петро Чупер.

Пацієнт, якому провели найскладнішу операцію на серці у франківській лікарні, почувається добре
"Давали 30%, що я виживу", – каже Петро Чупер.

Чоловік не знає, коли саме переніс інфаркт. Він дізнався про це, коли потрапив у Львівську обласну лікарню після перелому ребер. Після обстеження медики йому поставили діагноз — ішемічна кардіоміопатія і важка мітральна недостатність. Також лікарі сказали, що потрібно оперувати.

За словами Петра Чупера, він відчував задишку, слабкість, мав набряклість ніг. Між візитами до львівських і київських лікарів, пройшов обстеження в Івано-Франківській центральній міській лікарні.

Пацієнт, якому провели найскладнішу операцію на серці у франківській лікарні, почувається добре
Після обстежень медики закладу вирішили провести операцію коронарного шунтування і пластики мітрального клапана. Суспільне Карпати

"За протоколом у таких випадках проводять МРТ Магнітно-резонансна томографія — це томографічний метод дослідження внутрішніх органів і тканин з використанням фізичного явища ядерного магнітного резонансусерця з контрастуванням. Цьому пацієнту його виконали та зробили висновок, що уражена інфарктом ділянка не підлягає реваскуляризації, не підлягає відновленню через шунтування. Але ми з допомогою кардіологів провели також стрес-ехокардіограму з добутаміном Стрес ехокардіограма – це тест того, наскільки добре працює серце в умовах стресу.і побачили, що все-таки, всупереч даним МРТ серця, на нашу думку, частину міокарда можна відновити", — каже лікар-кардіохірург центральної міської лікарні Тарас Гудзенко.

Після обстежень медики закладу вирішили провести операцію коронарного шунтування і пластики мітрального клапана. За словами Тараса Гудзенка, у лікарні вперше робили такі операції пацієнту, у якого на 80% знизилася помпова функція серця.

Пацієнт, якому провели найскладнішу операцію на серці у франківській лікарні, почувається добре
Над операціями, які тривали приблизно вісім годин, працювали десять медиків. Суспільне Карпати

Над операціями, які тривали приблизно вісім годин, працювали десять медиків. Без операційного втручання чоловік міг померти від набряку легень або раптової зупинки серця.

"Йому провели аортокоронарне шунтування, нижче місця ураження атеросклерозом Атеросклероз — хронічне захворювання, що уражає переважно великі артеріальні судини.вшили нову судину, відновили кровообіг обхідним шунтом у двох основних артеріях, які відповідають за живлення великої маси серця. Також провели анулопластику – стягування кільця нейтрального клапана, щоб відновити його замикальну функцію і ліквідувати мітральну недостатність", – розповів лікар-кардіохірург центральної міської лікарні Тарас Гудзенко.

Пацієнт, якому провели найскладнішу операцію на серці у франківській лікарні, почувається добре
Без операційного втручання чоловік міг померти від набряку легень або раптової зупинки серця. Суспільне Карпати

Два тижні після операції Петро Чупер перебував на реабілітації у лікарні, розповідає кардіологиня Оксана Грицкевич.

"Реабілітаційний період хворий гарно проходив. Рана післяопераційна заживала добре. Молодий організм, реагував на медикаменти порівняно гарно", — каже Оксана Грицкевич.

Через півтора року після операції Петро Чупер почувається добре та раз у два місяці їздить на обстеження у лікарню.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

На початок