Медведчуку вручили клопотання про арешт – ОПЗЖ

Медведчуку вручили клопотання про арешт – ОПЗЖ

Доповнено
Медведчуку вручили клопотання про арешт – ОПЗЖ
. УНІАН

Народному депутату від "Опозиційної платформи – "За життя" ("ОПЗЖ") Віктору Медведчуку 11 жовтня вручили клопотання про тримання під вартою у межах досудового розслідування у справі щодо зриву постачання вугілля в Україну з Південно-Африканської республіки та закупівлю вугілля з РФ через окуповані території Донбасу. Арешт має продовжитися до 19 листопада цього року.

Про це у Facebook повідомив народний депутат від "ОПЗЖ" Ренат Кузьмін.

"Медведчуку щойно вручили клопотання про арешт або заставу в один мільярд гривень. Це при тому, що Медведчук вже знаходиться під домашнім арештом, його не порушує, і за законом суд просто не може змінити йому запобіжний захід на важчий", — повідомив нардеп.

Як розповіла Суспільному адвокатка Медведчука Лариса Чередниченко, дата судового засідання у справі поки що не відома.

"Інформації про те, чи отримав суд клопотання від прокуратури на дану годину, в жодного з адвокатів немає. Тобто ні в мене, ні в кого іншого", – пояснила вона.

На думку Чередниченко, суд може відбутися 11 жовтня. За її словами, при цьому Медведчуку мають обрати новий запобіжний захід.

"Оскільки це нове клопотання, за ним повинен бути новий запобіжний захід", – зауважила адвокатка.

Що відомо

  • 8 жовтня народному депутату, лідеру фракції партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктору Медведчуку оголошено нову підозру – про державну зраду та сприяння діяльності терористичної організації. Ідеться про справу щодо зрив постачання вугілля в Україні з Південно-Африканської республіки та закупівлю вугілля з РФ через окуповані території Донбасу.
  • Раніше Суспільне з'ясувало, що після майже семи років від початку окупації Криму та війни на Донбасі практично весь дефіцитний антрацит Україна постачає з РФ. Взявши під контроль цей ринок імпорту в кілька мільярдів гривень щороку, Росія створила собі джерело прибутку і отримала ще один важіль впливу на Україну. Під виглядом російського вугілля частина антрациту постачається з окупованих районів Донбасу шляхом підміни митних документів.
  • 2 лютого 2021-го РНБО запровадила санкції проти трьох телеканалів соратника Віктора Медведчука, нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака – NewsOne, Zik та "112 Україна". Підставою стали підозри щодо часткового фінансування цих ЗМІ коштами від продажу вугілля з окупованого Донбасу. 11 травня Служба безпеки провела обшуки у будинку на вулиці Монтажників у Києві, де мешкає Медведчук разом із дружиною Оксаною Марченко.
  • Згодом генеральна прокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що підписала підозру у державній зраді депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку. Вона пояснила, що нардепів підозрюють у держзраді та замаху на розграбування національних ресурсів у тимчасово окупованому Росією Криму. За два дні Печерський суд Києва відправив Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт до 9 липня. Також суд зобов’язав політика носити електронний браслет. Згодом запобіжний захід продовжили.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок