Українка Старікова ефектно здобула рекордну медаль на чемпіонаті Європи з велотреку: відео

Українка Старікова ефектно здобула рекордну медаль на чемпіонаті Європи з велотреку: відео

Українка Старікова ефектно здобула рекордну медаль на чемпіонаті Європи з велотреку: відео
. AP

Це рекордна нагорода для Старікової та єдина для України на Євро-2020.

25-річна українська велосипедистка Олена Старікова - віцечемпіонка Європи у дисципліні кейрін! Срібну медаль вона завоювала в останній день Євро-2021 з велотреку.

На цей чемпіонат Європи Старікова приїхала у статусі чинної чемпіонки саме в кейріні (на Євро-2020 виступали не всі найсильніші спортсмени). А на Олімпіаді-2020 українка фінішувала четвертою у цій дисципліні.

На Євро-2020 Старікова не змогла з першої спроби подолати стартовий раунд, але пробилася далі через відбірковий заїзд. У другому раунді українка з третім часом свого заїзду кваліфікувалася до фіналу (тобто потрапила у топ-6 гарантовано).

Безпосередньо у заїзді за медалями Старікова зі старту зайнял позицію лідерки, але за два кола до фінішу її обійшла німкеня Лея Фрідріх. Поборотися за "золото" Олені не вдалося, але вона доволі впевнено втримала другу позицію і завоювала "срібло".

  • Відео фіналу в кейріні зі "сріблом" Старікової

На Євро-2020 для Старікової ця медаль стала єдиною. У спринті вона фінішувала четвертою: у півфіналі програл тій ж німкені Фрідріх.

Тобто Старікова віддзеркалила свої результати Олімпіади на Євро: в Токіо була друга в спринті та четверта у кейріні, а в Грехені - навпаки.

"Срібло" Старікової - єдина медаль України на чемпіонаті Європи-2021 з велотреку. Усього на Євро медалі завоювали 13 країн, а перемогу в медальному заліку здобули Нідерланди - 11 медалей (7+3+1).

Який ще рекорд встановила Старікова

Це "срібло" на Євро-2021 стало для Олени Старікової восьмою нагородою в кар'єрі на чемпіонатах Європи. Свою першу медаль українка завоювала на Євро-2018, щороку з того часу виграє принаймні одну медаль.

І власне "срібло" у кейріні зробило Старікову найтитулованішою українкою в історії чемпіонатів Європи - у неї вісім медалей (1+4+3). Олена обійшла Любов Басову, в якої сім медалей (2+2+3) - вони ділили перше місце.

  • Дивіться інтерв'ю Старікової для Суспільне Спорт після Олімпіади-2020
Читайте також: "Після ейфорії було спустошення". Віцечемпіонка Олімпіади Старікова - про "срібло" та емоції в Токіо

Хто така Олена Старікова

  • 25-річна велосипедистка, що народилась у Харкові, але представляє Львів на офіційних змаганнях.
  • Срібна призерка Олімпійських ігор-2020 у спринті. Ця нагорода стала першою для України у велотреку з 2008 року.
  • Срібна призерка чемпіонату світу-2017 у дисципліні "гіт". Це була перша медаль для України на світових першостях із велотреку з 2008 року.
  • Переможниця чемпіонату Європи-2020 у дисципліні "кейрін" та срібна призерка Європейських ігор-2019 у гіті.
Читайте також: "Хотілося б мати новий велотрек". Срібна призерка Олімпіади - про стан велоспорту в Україні
На початок