В Україні робитимуть раптові перевірки працівників шкільних їдалень на інфекції – Віктор Ляшко

В Україні робитимуть раптові перевірки працівників шкільних їдалень на інфекції – Віктор Ляшко

В Україні робитимуть раптові перевірки працівників шкільних їдалень на інфекції – Віктор Ляшко
.

З початку нинішнього навчального року через спалах кишкових інфекцій у школах захворіли понад сто дітей. Про це на форумі «Реформа системи шкільного харчування» в Дніпрі сказав Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За його словами, випадки інфекцій зафіксували в школах Хмельницького, де постраждали 92 дітей і дорослий, і в Конотопському районі Сумщини, де інфікувалися 32 людей, з них 27 дітей.

Віктор Ляшко додав, що ці випадки сталися через співробітників, які готували їжу і були носіями золотистого стафілокока.

Він також висловив сумніви щодо результатів профілактичних оглядів співробітників шкіл.

«Коли людина прийшла до медичного працівника і купила довідку – це не проти системи, це недалекоглядність, коли людина прийшла на роботу з температурою – це не проти системи, це недалекоглядність, коли людина не вакцинується від ковід – це не проти системи, це недалекоглядність», – сказав міністр.

Відтак, заявив Ляшко, з понеділка, 11 вересня, в Україні розпочнуть раптові перевірки працівників шкільних харчоблоків на бактеріоносійство. Носіїв інфекцій усуватимуть від роботи до повного одужання, сказав міністр.

Що відомо

  • 8 жовтня у Дніпрі проходить третій регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування». У ньому беруть участь представники шести областей: Дніпропетровської, Запорізької, Харківської, Донецької, Луганської та Сумської. Це представники обласних адміністрацій, департаментів освіти і науки, економічного розвитку, управлінь Держпродспоживслужби, голови громад.
  • У 2020 році Міністерство охорони здоров'я розробило проєкт постанови про зміну норм харчування дітей у закладах освіти та закладах відпочинку.
  • Майже третина учнів України та їхніх батьків категорично не задоволені якістю харчування у шкільних їдальнях. Причинами є поганий запах, брудний посуд, комахи та відверто несмачна їжа.
  • МОЗ створило рекомендації щодо забезпечення харчування в школах в умовах карантину. Вони передбачають не більше чотирьох школярів за столом у шкільній їдальні, дотримання дистанції та обов'язкова дезінфекція рук перед прийомом їжі.
  • Станом на 2020 рік в Україні діяло 14 175 шкіл, не враховуючи філій опорних закладів, шкіл-інтернатів, спеціальних та вечірніх шкіл, а також приватних закладів.

Читайте також

  • У школах України модернізували понад 2,6 тисячі харчоблоків – Денис Шмигаль

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок