"Це величезні цифри". Мер Бердянська розказав про підвищення тарифів на тепло

"Це величезні цифри". Мер Бердянська розказав про підвищення тарифів на тепло

"Це величезні цифри". Мер Бердянська розказав про підвищення тарифів на тепло
. Суспільне Запоріжжя

У Бердянську зростуть тарифи на теплопостачання для населення та бюджетних організацій. Про це Суспільному розказав міський голова Бердянська Валерій Баранов.

За його словами, гігакалорія для населення буде коштувати 2409 грн, що збільшує вартість тарифу на 32%. Для бюджетної сфери вартість зросте на 79%.

"На жаль, на сьогодні у нас тариф у Бердянську зросте на 32%. Це для населення. А для бюджетної сфери він зросте на 79%. Це величезні цифри. Це десятки мільйонів для місцевого бюджету, які ми маємо десь знайти для того, аби опалювати дитячі садки, школи, лікарні. А для населення це непідйомна плата за тепло", - каже Баранов.

Міський голова розповів, що на собівартість тарифу впливає кілька чинників. Серед них - заробітна плата у місцевому "Теплоенерго", яка складає в середньому 7800 грн, в той час, як за міжгалузевою угодою і в середньому по області заробітні плати складають 14250 грн на місяць, а отже, зарплату теплопостачальникам треба збільшувати. Також на 33,2% зросла вартість електроенергії, та на 54% - води, що впливає на формування тарифу за тепло. Вартість матеріалів, сировини, і палива зросла на 30%. На розвиток підприємства закладено ще 3% рентабельності.

Міський голова нагадав про меморандум між Урядом і Асоціацією міст України, згідно з яким тарифи на гарячу воду та опалення не мають зростати до кінця опалювального сезону 2021-2022.

"Є заява прем’єр-міністра про те, що у місцевої влади відсутні жодні аргументи для підвищення тарифу на тепло. Але ми розуміємо, що це політичні заяви і дуже сподіваємося, що за ними робитимуться насправді реальні дії. Ми не можемо вступати в опалювальний сезон, не маючи економічно обґрунтований тариф. Дуже сподіваємось, що навздогін меморандуму будуть прийняті якість урядові дії, і міри, якісь компенсації, котрі ми отримаємо. Якщо ми їх отримаємо, то ми, звісно, переглянемо цей тариф. А поки ситуація ось така", — підсумував мер.

Читайте також

У Запоріжжі теплопостачальник внесе у платіжки графу з "необов'язковим" платежем

Опалювальний сезон близько. Як утеплити власну оселю

Ціни на тепло: чому і на скільки зросте вартість опалення

Читайте нас у Telegram

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber

На початок