Сумський виконком проголосував за підвищення тарифів: скільки тепер коштує проїзд

Сумський виконком проголосував за підвищення тарифів: скільки тепер коштує проїзд

Доповнено
Сумський виконком проголосував за підвищення тарифів: скільки тепер коштує проїзд
. Суспільне Суми

Сумський виконавчий комітет підвищив вартість проїзду для міських маршруток, а також для комунальних автобусів та тролейбусів. Передає кореспондентка Суспільного, яка нині на засіданні виконкому.

Тепер у комунальних тролейбусах та автобусах пасажири будуть сплачувати 6 грн замість 4 грн. Вартість проїзду у маршрутках зросла від 7 до 10 грн і до 13 грн — до Піщаного. Діти 1-4 класів тепер платитимуть за проїзд – 5 грн.

“Були подані своєчасно розрахунки про підвищення тарифу у комунальному електро-, автотранспорті до 10, 9 гривень. 10 – тролейбус, 9 – автобус із тим, що 6 гривень становитиме вартість проїзду. Різниця буде надходити відшкодуванням”, — сказав в. о. відділу транспорту, зв'язку та телекомунікаційних послуг Микола Гіценко.

На зауваження присутніх щодо неправильних розрахунків, голова Асоціації перевізників Сум Олександр Запорожець зазначив: “Ми вказуємо, що експлуатуємо не 200 шин, а шість шин встановлено на один автомобіль. Ми вказуємо скільки акумуляторів встановлено на один автомобіль, а не на 12 автомобілів. Не треба плутати різні речі”.

Головна причина зростання тарифу — ціна на пальне. Нині газ, на якому їздять сумські маршрутки, коштує в середньому 37 грн.

“Ми всі — заручники цієї ситуації, ціни на газ. І якщо прорахувати у відсотках, то на сьогодні по калькуляції там, де 20 гривень за літр, питома вага палива в усіх витратах, плюс норма прибутку складає 41,5%. Якщо паливо враховувати по 35 гривень, то питома вага прибутку – це тільки паливо з усіх витрат складає 55%”, — розповів член виконкому Володимир Фільо.

За це рішення проголосували 12 з 13 присутніх членів виконкому, 1 – утримався.

Діяти нові ціни на проїзд у Сумах почнуть у комунальному транспорті з 16 жовтня, у приватному, – коли рішення виконкому опублікують на сайті міської ради.

Рішення виконавчого комітету стосовно комунального транспорту вступає в дію 16 жовтня. Вартість проїзду маршрутках підвищиться одразу після публікації рішення на офіційному сайті Сумської міської ради.

За словами координатора “Сумської платформи реформ” Максима Корнієнка, підстави підвищення є, а от умови договору приватні перевізники не виконують.

“Якщо ми говоримо по економічне обґрунтування, то підстави для підвищення насправді є. Якщо ми говоримо про фактичний рівень надання послуг, то тут якраз виникають питання. Проблема в тому, що розрахунок здійснюється на основі нормативних даних, як має бути згідно з договорами відповідно до умов конкурсу. За фактом ці послуги надаються у неповній мірі”, — говорить він.

Що кажуть містяни

“Які здорожчання? Куди ще здорожчання? Хай маршрутки зроблять нормальні. Ми звісно проти, але хто нас послухає. Більше тролейбусом, який дешевший, таким і їздимо. Коли дуже треба, звісно сідаєш на маршрутку, бо буває таке, що треба швиденько — біжиш, а що в тій маршрутці? Немає путнього нічого”, — каже пані Тетяна.

“Значить пішки будемо ходити, якщо так буде потрібно й багато таких”, — говорить пан Віктор.

Сумський виконком проголосував за підвищення тарифів: скільки тепер коштує проїзд

“Якби був комунальний транспорт у достатній кількості, то ніхто б у маршрутках не їздив. Ходити точно не буду, бо далеко на роботу, а так завжди намагаюся на тролейбусі або автобусі комунальному”, — сказала Ольга Бужанська.

“Я з двома пересадками на роботу їжджу. У тролейбус потрапити не реально, бо там — одні пенсіонери, в маршрутці їжджу. Це по домашньому бюджету сильно вдарить. На роботу якось добиратися треба, бо жити за щось треба”, — каже Сергій Кліщенко.

Що відомо

  • Сумські перевізники звернулися до міського голови з вимогою вирішити питання з тарифами в маршрутках. Якщо цього не станеться до 1 жовтня, вони мали намір припинити працювати на маршрутах.
  • На початку вересня на сайті міської ради оприлюднили проєкт документа про підвищення вартості проїзду у приватних маршрутках. Протягом місяця з дня оприлюднення усі охочі могли подати свої скарги та зауваження до відділу транспорту Сумської міської ради. Після цього тарифи мали затвердити члени виконавчого комітету.
  • На сайті Сумської міськради опублікували файли з розрахунками тарифів на проїзд 12 сумських приватних перевізників. Це був перший випадок коли підприємці відкрито показують свої розрахунки. Утім підвищити вартість перевезень для пасажирів до 1 жовтня не встигали. Після зустрічі з представниками місцевої влади перевізники погодились почекати 6 жовтня, коли сплине місяць з моменту оприлюднення проєкту рішення.
На початок