У франківському Бастіоні відкрили фотовиставку "Глухота не вирок"

У франківському Бастіоні відкрили фотовиставку "Глухота не вирок"

У франківському Бастіоні відкрили фотовиставку "Глухота не вирок"
. Суспільне Карпати

На фотовиставці у фортечній галереї "Бастіон" в Івано-Франківську представили 46 світлин дітей із порушенням слуху. Виставка триватиме до 12 березня. Приурочена вона п’ятій річниці громадської організації "Глухота не вирок".

Донечці Богдани Римарук уже 7 років. Півтора із них - дівчинка з кохлеарним імплантом. Богдана Римарук розповідає: "Дуже задоволені, що ми зробили цю операцію, тому що наша дитина чує. Вона дуже змінилася від того часу. Проходимо реабілітацію, все робимо для того, щоб навчити її розмовляти. У нас, крім того, ще дитячий церебральний параліч, і те, що наша Анничка почула, це дуже багато означає".

Володі Білану3,5 роки. Те, що дитина не реагує на звуки, батьки помітили, коли хлопчику був рік. Спочатку йому поставили третю-четверту стадію приглухуватості, пізніше – глухоту. Минулого року Володя отримав кохлеарний імплант. "28 жовтня 2019-го року нам поклали цей процесор, і на даний момент пройшло тільки чотири місяці, а ми бачимо результат. Дитина чує, дитина відгукується, дитина почала говорити, розвивається як звичайна дитина", – каже мама хлопчика із порушеннями слуху Зоряна Білан.

В Україні операцію із вживляння кохлеарного імпланта роблять від шести місяців, говорить сурдопедагог та аудіолог з Києва Ніна Шепеленко. За три роки вона працювала приблизно з 50-ма дітьми з Івано-Франківщини, які його отримали. За її словами, якщо прооперувати дитину після п’яти років – вона ризикує не отримати такий розвиток мовлення, як у звичайних дітей. Але у будь-якому випадку головне, каже лікарка, – подальша робота з ними: "Якщо дитина не навчена розрізняти спів пташки, і коли ллється вода в крані, то вона потім не може зосередитися на мові і їй дуже важко вже відрізнити мовленнєвий знак від немовленнєвого. Дитина чує все, вона розуміє, що вона чує і завдання батьків. Я працюю одну годину, 25 годин на добу повинна працювати мама".

На фотовиставці представлено тільки частину дітей із вадами слуху, пояснює голова громадської організації "Глухота не вирок" Ольга Заставна: "У центрі реабілітації дітей з порушенням мови та слуху, що знаходиться в обласній дитячій клінічній лікарні, є 560 пацієнтів з порушенням слуху. З них – 96 дітей є носіями кохлеарного імпланту, 11 дітей очікує на операцію. Часто їх називають "електронними дітьми". Насправді це не так, – це діти майбутнього, – ми хочемо вам це сказати".

Авторка: Ірина Андріїв

На початок