"Динамо" та "Шахтар" зіграли в безгольову нічию в центральному матчі першого кола УПЛ

"Динамо" та "Шахтар" зіграли в безгольову нічию в центральному матчі першого кола УПЛ

"Динамо" та "Шахтар" зіграли в безгольову нічию в центральному матчі першого кола УПЛ
. ФК "Шахтар"

Сотий матч суперників в чемпіонаті України за часів незалежності.

Київське "Динамо" та донецький "Шахтар" провели свій другий очний поєдинок у нинішньому сезоні і сотий - в історії незалежної України.

Уперше в сезоні 2021/2022 суперники зустрілись у рамках Суперкубку України. Тоді "гірники" здобули перемогу з рахунком 3:0.

Напередодні другої зустрічі обидва клуби провели свої ігри в Лізі чемпіонів. Кияни в середу, 29 вересня, зазнали розгромної поразки від "Баварії" (0:5), коли "Шахтар" закінчив унічию протистояння з "Інтером" (0:0), що відбулось днем раніше - 28-го вересня. Так, донецька команда мала на один день більше для відпочинку та підготовки до дербі.

До матчу з "гірниками" київський клуб підійшов як лідер турнірної таблиці УПЛ, маючи в активі 25 очок. "Шахтар" же йшов другим із 22-ма пунктами. Тобто в разі перемоги "гірників" команди б вирівнялись у боротьбі за першу сходинку, а от у випадку звитяги "Динамо" київська команда збільшила б розрив до 6-ти очок.

Щодо складів команд в українському дербі, то в "біло-синіх" матч пропустили Віталій Буяльський, Денис Попов та Артем Бєсєдін. У "Шахтаря" ж у лазареті перебували нападники Лассіна Траоре та Жуніор Мораєс.

Читайте також: Лассіна Траоре: форвард "Шахтаря" буде прооперований через травму в матчі Ліги чемпіонів

Як розгортались події на полі

Уже на 9-й хвилині протистояння команди обмінялись гострими атаками. Спочатку Карлос Де Пена зі штрафного майданчика влучив у штангу, після чого "гірники" одразу розпочали свою атаку, а Алан Патрік завершив її, пробивши трохи вище воріт.

Чи не найбільше мав моментів у першій половині гри бразильський нападник "Динамо" Вітіньйо. До слова, бразилець уперше в складі "біло-синіх" вийшов в основі зі старту матчу.

Так, на 25-й хвилині на Вітіньйо заробив жовту картку Марлон - він збив гравця "Динамо" в центрі поля й зруйнував атаку господарів. Однак уже за кілька хвилин нападник киян оговтався й вийшов на забивну позицію. Реалізувати момент не вдалось - снаряд пройшов повз володіння Андрія Пятова.

Попри пресинг із боку обох команд, відкрити рахунок у першому таймі нікому з них не вдалось. Тож у роздягальні футболісти пішли за цифр 0:0 на табло.

Уже після повернення на поле в "Динамо" був ще один шанс підкорити ворота опонентів. На 55-й хвилині "динамівці" виконували стандартне положення, і Віктор Циганков був близьким до того, аби відкрити рахунок гри, але Андрій Пятов врятував свою команду. Причому Манор Соломон, який так само захищав ворота "гірників у цей момент від Циганкова", випадково зачепив Пятова, після чого голкіперу довелось надавати медичну допомогу. Зрештою медична бригада не виявила серйозних пошкоджень у воротаря, і він продовжив гру.

На 65-й хвилині Роберто Де Дзербі провів перші заміни - поле покинули Тарас Степаненко, Манор Соломон і Марлос. Натомість у гру ввійшли Тете, Данило Сікан і Маркос Антоніо. Причому Сікан уже за кілька хвилин отримав жовту картку, як і його колега по команді Сергій Кривцов. "Динамо", своєю чергою, отримало перший "гірчичник" на 71-й хвилині - правила порушив Микола Шапаренко, що зірвав атаку опонентів.

Під завершення зустрічі футболісти помилялись усе більше і більше й заробляли один за одним жовті карти. Так, цю тенденцію підтримали і Тете з Вітіньйо, яких покарали за грубу гру на гравцях команди суперників.

За 5 хвилин до кінця основного часу Мірча Луческу провів свою першу заміну. Поле покинули Буяльський, Вітіньйо та Томаш Кендзьора. А гру розпочали Олександр Тимчик, Денис Гармаш та Ілля Шкурін.

На 88-й хвилині Додо мав гострий момент біля воріт "Динамо", однак добре зіграв Георгій Бущан у падінні та врятував "біло-синіх".

Попри щільну гру від обох суперників, провести гол жодному з них так і не вдалось. На 4-х додаткових хвилинах реалізованих моментів так і не сталось, тож рахунок залишився незмінним - 0:0. "Динамо" і "Шахтар" уперше за 11 зустрічей одне з одним не зуміли забити хоча б один м'яч.

УПЛ. 10-й тур.

"Динамо" - "Шахтар" - 0:0

Турнірна таблиця УПЛ
  1. "Динамо" - 26 очок (10 матчів), різниця забитих/пропущених м'ячів - 23
  2. "Шахтар" - 23 очки (10 матчів), 18
  3. "Ворскла" - 21 очко (10 матчів), 12
  4. "Заря" - 20 очок (10 матчів), 13
  5. "Дніпро-1" - 19 очок (10 матчів), 2
  6. "Олександрія" - 18 очок (10 матчів), 3
  7. "Десна" - 16 очок (10 матчів), -3
  8. "Металліст-1925" - 13 очок (10 матчів), -4

Що далі

  • До 15-го жовтня в УПЛ буде перерва на міжнародні матчі. Зокрема, 9-го жовтня Україна зіграє на виїзді проти Фінляндії, а 12-го - проти Боснії і Герцеговини вдома.
  • 16 жовтня, субота. УПЛ. 11-й тур. "Львів" - "Динамо".
  • 15 жовтня, п'ятниця. УПЛ. 11-й тур. "Шахтар" - "Зоря".
На початок