У Грузії висунули звинувачення власнику квартири, де переховувався Саакашвілі

У Грузії висунули звинувачення власнику квартири, де переховувався Саакашвілі

У Грузії висунули звинувачення власнику квартири, де переховувався Саакашвілі
. pog.gov.ge

Прокуратура Грузії висунула звинувачення власнику квартири, де переховувався колишній президент країни Міхеїл Саакашвілі. Чоловіка звинувачують у "приховуванні злочинів".

Про це повідомляється на сайті прокуратури.

За даними відомства, власник квартири знав, що Саакашвілі розшукували правоохоронні органи Грузії "за скоєння тяжких злочинів", але все одно надав йому житло в Тбілісі. У зв'язку стосовно чоловіка порушили справу за статтею 375 Кримінального кодексу Грузії (приховування злочину). Йому загрожує тюремне ув'язнення строком від 1 до 4 років.

Читайте також: Голодування у грузинській тюрмі, вибори та стосунки з нардепкою. Що відомо про затримання Саакшвілі

У прокуратурі також додали, що розслідують незаконний перетин кордону Міхеїлом Саакашвілі за статтею 344 Кримінального кодексу Грузії (незаконне перевезення мігрантів через державний кордон Грузії або створення відповідних умов для незаконного перебування в Грузії) Кримінального кодексу Грузії.

Що відомо

  • 1 жовтня 2021 року вперше за вісім років колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі прибув з України до Грузії. Він оголосив, що повертається в Тбілісі 2 жовтня, де відбуваються місцеві вибори. Своє рішення політик пояснив тим, що він "хоче захищати волевиявлення громадян" і "разом взяти участь у порятунку" країни.
  • У Грузії політика заочно засуджено до шести років ув'язнення: суд визнав його винним в організації нападу на колишнього грузинського депутата Валерія Гелашвілі у 2005 році. Тоді Гелашвілі у центрі Тбілісі побили співробітники МВС, завдавши йому важких травм. Справу вдруге порушили у 2013 році, після закінчення каденції Саакашвілі.
  • Ввечері 1 жовтня Саакашвілі затримали. Після затримання він оголосив голодування і назвав себе "політичним в'язнем". Проти Саакашвілі відкрили нову справу — незаконний перетин грузинського кордону.
  • Саакашвілі підтримував Революцію гідності 2014 року. За президентства Петра Порошенка, він отримав український паспорт й став керівником Одеської ОДА. Згодом у Саакашвілі сталась низка конфліктів із владою і зокрема з екскерівником МВС Арсеном Аваковим. Урешті Порошенко позбавив Саакашвілі українського громадянства. Формальним приводом для цього стало те, що Саакашвілі нібито приховав інформацію про кримінальне переслідування в Грузії.
  • У травні 2019-го вже новий президент України Володимир Зеленський повернув Саакашвілі українське громадянство. 7 травня 2020 року Зеленський призначив експрезидента Грузії та колишнього очільника Одеської ОДА головою Виконавчого комітету реформ. Після цього Грузія викликала свого посла до Тбілісі для консультацій у зв’язку з призначенням Саакашвілі. Раніше влада Грузії закликала Київ не призначати Саакашвілі на посаду.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок