Гелікоптер для аеромедичної евакуації прилетів на Львівщину: що відомо

Гелікоптер для аеромедичної евакуації прилетів на Львівщину: що відомо

Ексклюзивно
Гелікоптер для аеромедичної евакуації прилетів на Львівщину: що відомо
. Суспільне Львів

На аеродром "Черляни", що на Львівщині, гелікоптер для аеромедичної евакуації прилетів близько 16:00. Він належить Національній поліції. На ньому медики літатимуть по території західної України. Про це повідомив керівник екстреної медичної допомоги Львівщини Андрій Васько.

Після приземлення, обладнання у гелікоптері для аеромедичної евакуації оглянув лікар невідкладних станів Володимир Ананевич. Він розповідає, чому важливо швидко доставляти пацієнтів у лікарні.

"Кардинальне значення має час госпіталізації пацієнта і час надання медичної допомоги. Фактично, іде мова не про обладнання, а про час транспортування пацієнта. Пацієнт завжди в зоні ризику в плані погіршення свого стану і потребує негайної доставки до закладу охорони здоров’я, який може забезпечити йому відповідне лікування", – каже Володимир Ананевич.

Гвинтокрил для аеромедичної евакуації прилетів на Львівщину: що відомо
Так виглядає гелікоптер у середині. Суспільне Львів

Пілот Фархот Расулов каже, що цей гелікоптер може літати та приземлитися всюди, в тому числі й на воді, якщо є додаткове обладнання.

"Є деякі обмеження до ухилу майданчику, тобто ми не можемо сісти на кривий майданчик. А так, загалом, якщо в нас є майданчик 20 на 50 ми можемо сісти, чи це буде город чийсь чи стадіон – це неважливо", – каже пілот Фархот Расулов.

До кінця цього року на цей проєкт виділили близько 15 мільйонів гривень. Його фінансує поліція спільно із Міністерством охорони здоров’я. Про це розповів керівник екстреної медичної допомоги Львівщини Андрій Васько.

"Одна льотна година вартує близько 40 тисяч гривень. Ще є технічні затрати, які стосуються періодичного обслуговування, сервісу вертольоту і так далі, але це повністю стосується затрат поліції. В межах даного проєкту будуть евакуйовувати, здійснювати аеромедичну евакуацію пацієнтів в критичних станах: пацієнтів після ДТП, з гострим мозковим інсультом, гострим станом інфаркту, з різними травмами", – каже Андрій Васько.

Гелікоптер для аеромедичної евакуації прилетів на Львівщину: що відомо
Команда оглянула обладнання всередині гелікоптера. Суспільне Львів

Пілотний проєкт із аеромедичної евакуації на Львівщині стартував у квітні цього року. Тоді транспортували людей гелікоптером надзвичайників. У червні гвинтокрил забрали на планове технічне обслуговування. Відтоді польоти припинилися.

Що відомо

  • Проєкт із аеромедичної евакуації охоплюватиме 7 західних областей: Львівську, Закарпатську, Волинську, Івано-Франківську, Рівненську, Чернівецьку та Тернопільську. Спеціальні медичні бригади та екіпажі вилітатимуть на виклики у екстрених випадках.
  • Пріоритет у допомозі надаватимуть хворим із гострою затримкою кровообігу, розладами серцево-судинної системи та порушеннями мозкового кровообігу. А також людям з опіками понад 20% площі поверхні тіла, травмами хребта, пораненнями шиї, грудної клітки, черевної порожнини, переломами двох та більше кісток, черепно-мозковими травмами чи загальною гіпотермією.
  • Також аеромедичну евакуацію будуть здійснювати у випадках масових уражень, стихійних лих та якщо пацієнти отримали травму внаслідок утоплення, падіння з висоти, сходження снігової лавини, зсуву ґрунту чи ДТП.
  • Загалом в межах проєкту на Львівщині планують побудувати дев'ять вертолітних майданчиків. Їх побудують біля лікарень інтенсивного лікування.

Читайте нас у Telegram: головні новини регіону

На початок