"Крим. Третій вимір": як проєкт, створений митцями, допомагає не втратити зв'язок із Кримом

"Крим. Третій вимір": як проєкт, створений митцями, допомагає не втратити зв'язок із Кримом

Марафон
"Крим. Третій вимір": як проєкт, створений митцями, допомагає не втратити зв'язок із Кримом
. Суспільне Херсон

Створити Крим на материку, хай навіть і уявний, прагнуть учасники проєкту "Крим. Третій вимір". Як їм це вдається розповіли художниця Ольга Михайлюк та кераміст Рустем Скибін у програмі "Сьогодні. Головне".

"Кримська тема для нас дуже рідна. 2014-го року під час подій, що там відбувалися, ми були на півострові. Ми з Рустемом зблизились у творчих питаннях. Народився проєкт "Стежка", елемент якого є зараз в Херсоні і на Каланчаку", - розповіла Ольга Михайлюк.

Роман Скибін кримські орнаменти втілює у кераміці. Для проєкту він створив 9 тротуарних плиток за авторською технікою.

"Всі вони у єдиному екземплярі. Це - імпровізація. Те, як я себе відчував, коли малював. Вони всі різні, в них закарбовані елементи – рослинний орнамент, який символізує сім’ю, всіх нас з побажаннями усього найкращого для всіх нас", - каже Рустем.

За його словами, всі орнаменти в інсталяціях – це символи його батьківщини.

"Це - символи дому. Наш народ протягом 200 років перебуває у такому стані, коли ми добиваємося встановлення справедливості, своєї пам’яті. І ці орнаменти для мене як самоіндифікатор розуміння того, чому я такий, чому я - кримський татарин. І цю спадщину, що збереглася, я теж хочу зберегти і передати далі", - розповідає Рустем Скибін.

З року в рік проєкт розростається. До нього додаються нові настрої та нові елементи, розповідає кураторка.

"Те, що у нашій роботі зафіксоване, наприклад, в інсталяції Рустема, в розписах, в орнаментах брали участь херсонські художники. Всі ці елементи, відбитки будуть показані в Києві, потім в Івано – Франківську. Вони будуть доповнюватися. Потім, можливо, повертатися до Херсона. Проєкт перш за все про комунакації, про зв’язки, про зв’язок із Кримом", - каже Ольга Михайлюк.

Художниця розповіла, що учасники проєкту кілька разів робили спроби попрацювати на західній Україні зі спільнотами.

"Проєкт "Стежка" зі стріт – артом - це не просто інсталяція чи мурал, який продуманий нами. Тут важлива якась взаємодія з містом, з художньою спільнотою міста. І зараз Івано – Франківськ так пульсує, пропонує разом робити цю тему, разом осмислювати цю тему, і ,звичайно, ми хочемо показати ті роботи, які виникнуть зараз і хочемо попрацювати і зрозуміти, як можуть наприклад сполучатися орнаменти кримськотатарські і гуцульські скажімо. Це - цікава дослідницька художня робота", - каже Ольга Михайлюк.

На Херсонщині, говорить, відкрила цілий світ для себе.

"Насправді емоцій і відкриттів більше, ніж я очікувала. Дуже багато вражень від степу, від зйомки, тому що просто відкриваються цілі світи і я б не знала так Херсонщину, якби не ця лабораторія. Можливо, в таких станах і пишеться музика, і робляться аудіовізуальні твори", - ділиться кураторка проєкту.

"Кожен приїзд до Херсона – це відкриття і знайомство нас з Херсоном і жителями і їх знайомство з нами. Це - історія про дружбу. Чим більше ми один про одного знаємо, тим більше ми відкриті. Я познайомився з великою групою художників, з якими ми робили інсталяцію, розписували орнамент і нові люди, нова творчість, нові ідеї, напевно, дадуть свої плоди", - каже Рустем Скибін.

Оксана Страмнова.

Читайте також:

  • "Крим. Третій вимір": на адмінмежі з окупованим півостровом виклали національний орнамент.
  • "Крим. Третій вимір": робота у Херсоні над артоб'єктом об'єднала митців різних напрямків.
  • "Крим. Третій вимір": як культурний проєкт об’єднав митців з різних регіонів.
На початок