Вбивство 8-річної дитини в Лощинівці: суд Одеси допитав останню експертку. Що вона розповіла

Вбивство 8-річної дитини в Лощинівці: суд Одеси допитав останню експертку. Що вона розповіла

Вбивство 8-річної дитини в Лощинівці: суд Одеси допитав останню експертку. Що вона розповіла
. Суспільне Одеса

Приморський районний суд Одеси продовжив слухати справу Михайла Чеботаря, якого обвинувачують у вбивстві 8-річної Ангеліни Моїсеєнко в селі Лощинівка 5 років тому. 28 вересня під час засідання допитали останнього експерта у справі – судово-медичну лікарку Олену Слюсаренко, яка пояснила, коли та від чого загинула дитина. Про таке повідомила кореспондентка, яка відвідала судовий процес.

Допит Олени Слюсаренко планувався ще навесні 2021 року, але постійно відкладався. Основною причиною було те, що експертка отримує другу вищу освіту та у весняно-літній період складала іспити. Згодом у відпустку пішла частина колегії, яка слухає справу, тому допитати фахівчиню вдалося лише восени.

Слюсаренко працює в Одеському обласному бюро судово-медичної експертизи на посаді лікаря судово-медичних комісійних експертиз. Її стаж роботи – 15 років. У 2020 році за зверненням адвокатів Михайла Чеботаря Слюсаренко та ще четверо фахівців обласного бюро провели повторну експертизу щодо причин та часу смерті Ангеліни Моїсеєнко. Експерти працювали з матеріалами справи та висновками попередньої експертизи, яку в 2016 році проводив судмедексперт Ізмаїльського філіалу бюро Олег Галєв.

У своїх висновках Галєв зазначив, що смерть дитини настала у проміжок часу з 22:00 до 01:25 в ніч на 27 серпня 2016 року. Цей час не збігається з тим, який прокуратура вказала в обвинувальному акті Чеботаря. За даними правоохоронців, чоловік вбив Ангеліну Моїсеєнко з 02:30 до 03:00 ночі. Однак, за даними адвокатів обвинуваченого та показами частини свідків, Чеботар у цей час перебував у сільському барі, де в оточенні знайомих святкував день народження подруги. Тобто у цей проміжок часу Чеботар має алібі. Тому, аби ще раз проаналізувати час смерті дівчини, у 2020 році назначили другу, комісійну, експертизу, в якій й взяла участь Олена Слюсаренко.

Вбивство дитини у Лощинівці: в суді допитали останнього експерта, який розповів деталі про смерть дівчинки
Експертка Олена Слюсаренко під час допиту. Суспільне Одеса

Вбивство у Лощинівці: в суді допитали останнього експерта, який розповів деталі про смерть дівчинки
Адвокати Михайла Чеботаря Сергій Іванів та Андрій Лещенко. Суспільне Одеса

Під час допиту 28 вересня Слюсаренко зазначила, що комісії не вдалося встановити точний час смерті дитини, оскільки для цього було замало інформації. Фахівці дослідили походження смерті Ангеліни, генезис поширення трупних явищ (трупні плями, ідіомускулярну пухлину, трупне висихання та задубіння) та дані навколишнього середовища і встановили, що з моменту дослідження тіла, а це 09:25 ранку 27 серпня 2016 року, смерть дитини наступила в проміжок часу від 8 до 10 годин. Тобто приблизно з 23:25 до 01:25.

Водночас експерти допускають похибку у 2 години: як до 23:25, так і після 01:25. У такому разі, час смерті дитини не суперечить часу, який вказаний в обвинувальному акті. Одноголосно підтвердити, що смерть була саме в цей проміжок, фахівці не можуть.

Слюсаренко зазначила, що смерть Моїсеєнко пов'язана з трьома факторами: травмами голови та тулуба, множинними колотими ранами та механічною асфіксією. Оскільки вони викликають різні прояви трупних явищ, за якими й досліджується період настання смерті, однозначно говорити про час загибелі дівчинки неможливо. Крім того, в українській практиці немає достатніх методичних матеріалів для виявлення часу смерті дитини з такими ушкодженнями, тому його вираховували як для дорослої людини з можливою похибкою.

Вбивство у Лощинівці: в суді допитали останнього експерта, який розповів деталі про смерть дівчинки
Прокурорка Світлана Кологрьова. Суспільне Одеса

Більше ніж 2 години між адвокатами Чеботаря та судмедекспертом тривали дебати про те, чи досліджувалися під час огляду тіла дитини трупні плями, і якщо так, чи була визначена стадія їх відновлення. Для сторони захисту це важливо, оскільки у висновках попередньої експертизи йшлося, що Олег Галєв провів експеримент. Він надавив на певну ділянку шкіри на тілі Ангеліни та завдяки динамометру встановив, що час відновлення трупних плям на тілі загиблої складав 3,5 хвилини. Ця стадія відновлення трупних плям називається гіпостаз і свідчить про те, що людина померла від 10 до 12 годин тому. А на цей час у Чеботаря є алібі.

Натомість Олена Слюсаренко зазначила, що на смерть Ангеліни Моїсеєнко вплинуло багато факторів, які могли змінити цей часовий проміжок

"Якщо ми візьмемо звичайну смерть людини, без травматичного шоку, асфіксії чи врахування того, що це дитина, трупні плями відновлюються через 3-5 хвилин, що дійсно дорівнює 10-12 годинам. Це за умови, що ми будемо орієнтуватися на трупні плями. Але була асфіксія та крововилив, які обов'язково вплинули на генез розповсюдження трупних явищ. Бо при механічній асфіксії процеси будуть більш швидкими. Травматичний шок також збільшує час появи трупних плям. Ми ще не врахували, що це дитина. На додачу температурний фактор: була ніч, падала чи не падала роса тощо. Тобто з такими факторами неможливо виявити точний час смерті. Тим паче кожен організм індивідуальний. Так, є певні закономірності, але є й винятки з правил. Тому ми й дали приблизний час", – пояснила експертка.

Вбивство у Лощинівці: в суді допитали останнього експерта, який розповів деталі про смерть дівчинки
Судовий процес під час допиту експертки Олени Слюсаренко. Суспільне Одеса

Експертка також зазначила, що розбіжності з Олегом Галєвим є не лише щодо приблизного часу смерті, але й щодо причин загибелі дитини.

"Він врахував тільки кровотечу. Травматичний шок та механічну асфіксію, за даними гістологічного дослідження, він, на жаль, на першому етапі не розпізнав", – додала експертка.

На питання Андрія Лещенка до експертки, чому у висновку вказані лише 8-10 годин та немає проміжку у +/- 2 години, Олена Слюсаренко зазначила, що для таких моментів й існує допит фахівців у суді. А щодо того, яка використовувалася методологія та чому її джерела не вказані в документі, Слюсаренко запевнила: під час досліджень використовували більш ніж 20 різних методик, але вона не зобов'язана вказувати їх у документі.

На питання іншого захисника Чеботаря Сергія Іваніва щодо того, яка саме була стадія трупних плям на тілі загиблої, Слюсаренко відповісти не змогла, зазначивши, що це не впливає на давність настання смерті. Саме питання вона назвала некоректним.

Після допиту колегія суддів продовжила строк перебування Михайла Чеботаря ще на 60 днів. Наступне засідання перенесли на жовтень, тоді очікується допит обвинуваченого.

Після засідання адвокат Андрій Лещенко розповів журналістам Суспільного, що сторона захисту Михайла Чеботаря має намір клопотати про третю експертизу щодо часу смерті Ангеліни Моїсеєнко.

Що відомо

  • Влітку 2016 року на пустирі в селі Лощинівка місцеві знайшли труп 8-річної Ангеліни Моїсеєнко. Дівчину зґвалтували та вбили.
  • Того ж дня поліція затримала сусіда та друга сім'ї – 20-річного Михайла Чеботаря, у якого виявили знаряддя вбивства. Оскільки чоловік наполовину ромської національності, мешканці села зруйнували декілька будинків нацменшин та змусили їх покинути село.
  • 27 серпня, чоловіку повідомили про підозру у скоєнні умисного вбивства. Через два дні Ізмаїльський районний суд відправив фігуранта справи на два місяці до СІЗО.
  • Михайла Чеботаря обвинувачують за двома статтями – зґвалтування та умисне вбивство малолітньої дитини. Санкції передбачають від 15 років тюрми до довічного позбавлення волі.
  • З кінця 2017 року справу щодо вбивства Ангеліни Моїсеєнко розглядають в Одесі. З Ізмаїлу її перенесли, оскільки у сторони захисту Чеботаря були сумніви в неупередженості місцевого суду. На додачу у двох ізмаїльських суддів закінчились повноваження, що унеможливило там формування необхідної колегії. Справу передали спочатку до Київського районного суду, згодом до Малиновського, тепер її розглядають у Приморському.
  • Захист Чеботаря з початку процесу наполягав на поверненні обвинувального акту, оскільки "підозра не обґрунтована, надані прокурором докази не точні та повною мірою не підтверджують причетність Михайла до скоєного злочину, а зміст містить невмотивовані висновки, зроблені на припущеннях". Більш того, за версією адвокатів, чоловік на час смерті дівчинки має алібі, яке доводить його невинуватість. Також захисники наполягають, що у справі є докази, які доводять причетність до вбивства іншої людини — вітчима дівчинки.

Читайте також

  • П'ять років без вироку. Що відомо про вбивство дитини та ромські погроми в Лощинівці
  • Вбивство в Лощинівці: свідок захисту не підтвердив алібі обвинуваченого
  • Вбивство в Лощинівці: суд залишив обвинуваченого в СІЗО та чекає на допит останнього експерта

Читайте нас у Telegram: головні новини Одеси та області

На початок