Теракт або вбивство: син загиблого пілота Ігоря Табанюка назвав імовірні версії смерті батька

Теракт або вбивство: син загиблого пілота Ігоря Табанюка назвав імовірні версії смерті батька

Теракт або вбивство: син загиблого пілота Ігоря Табанюка назвав імовірні версії смерті батька
. Facebook/Ігор Табанюк

Серед імовірних причин, які спричинили загибель пілота Табанюка, його син Ігор назвав теракт чи вбивство. Про це він розповів у передачі Суспільного "По-людськи".

За його словами, перед загибеллю до його батька надходило багато погроз з метою відібрати аеродром у Коломиї.

"Погрози через телефонні дзвінки, передавали через людей, різних пілотів — це все крутилося. Зрізали замки на ангарі, проникали туди. От недавно вкрали там двигун літака, зрізали камери. За погрозами стояли троє людей. Їм батько дозволив добудувати третій ангар, і вони пішли іншим шляхом. Він не чекав, що буде такий розвиток подій. Він забороняв літати", — каже син загиблого пілота Ігор Табанюк.

Чоловік розповідає, що аеродром у Коломиї потрібен був людям, які займалися контрабандою.

"Багато хто займався контрабандою — з найближчих аеродромів. Оскільки почалися масові арешти цих аеродромів, забирали літаки, то вони націлилися на найближчий аеродром, він один там залишився. Батько не раз звертався, більше сотні звернень, і прокуратура та поліція ніяк не реагували. Вони навіть на виклики щодо проникнення на територію аеродрому не звертали увагу — нікого не присилали", — каже Ігор Табанюк.

З його слів, пілот звертався в Нацполіцію Івано-Франківської області.

"Вони один раз прислали слідчого. Він взяв пояснення і на цьому все закінчилося", — розповідає чоловік.

Прізвища людей, які хотіли відібрати аеродром, Ігор Табанюк відмовився називати, посилаючись на те, що триває слідство. Чоловік пригадує, що у день авіакатастрофи батька викликали у поліцію Коломиї щодо викраденого двигуна.

"І він (пілот Ігор Табанюк — ред.) дівчині-слідчій заявив, якщо найближчим часом з ним щось трапиться, винні будуть ті три людини. Чомусь ховають цю дівчину, поліція ніяк не розслідує цю ситуацію. Чомусь одразу не приїхали, не огородили місце. Переважно це роблять експерти з авіакатастроф, вони повинні огородити територію і по детальках все зібрати. Адже їм заявили, що, можливо, це — теракт. Також можлива версія, що зараз технології дозволяють підчепити банально якийсь жучок. Це — легкий мотор, вуглепластиковий літак. Достатньо на невеликій висоті віддалено його підірвати. Його навіть ніхто не помітить. Тому що літак, зважаючи на відео, повністю некерований був", — каже син загиблого пілота.

За словами Ігоря Табанюка, загибель батька вигідна була тим, хто хотів забрати аеродром. Він написав в перші дні після авіакатастрофи заяви в Коломийський відділ поліції та Головне управління Нацполіції Івано-Франківської області.

"Я отримав номери Єдиного державного реєстру, всі повністю. Проте жодного слідства зараз не ведеться. Проблема в тому, що завдання експертів з авіакатастроф зробити батька винним, щоб інші пілоти не створювали якихось ситуацій", — розповідає Ігор Табанюк.

Учень загиблого пілота Олександр Загородний у студії Суспільного розповів, що авіакатастрофу спричинила поломка управління.

"Щось сталося з управлінням, поки що це — моя така версія. Ми говорили з дуже багатьма пілотами, якщо була б якась важка ситуація, то ми б усі могли помилитися. В цій країні 99% пілотів так званої малої авіації могли б припуститися помилки, Ігор Петрович не міг. Він був одним з найкращих, якщо ненайкращий у цій країні. Отже, він не міг вивести цей літак, не міг фізично. Очевидно, була якась поломка. Я думаю, що сталася технічна поломка з літаком, думаю що так. Він не міг просто так полетіти на якийсь будинок. Знаючи його, він би до останнього відводив цей літак", — каже Олександр Загородний.

За його словами, є відео, на якому людина поранила йому руку.

"Є відео, коли Ігор Петрович, намагаючись не пустити одного з цих людей, про які говорять, тримає за ручку, а він завдає йому удари ключами. Рани до крові. Ця людина на камеру говорить: "Ти тут ніхто. Ми тебе звідси викинемо". А Ігор Петрович цих людей вчив літати, він їх привів в авіацію", — каже Олександр Загородний.

Суспільне надіслало інформаційний запит до Нацполіції Івано-Франківської області, аби дізнатися, на якому етапі триває розслідування авіакатастрофи у Шепарівцях Коломийського району.

Що відомо

  • 28 липня у селі Шепарівці приблизно о 13:40 спортивний літак впав на житловий будинок. Пілот Ігор Табанюк та троє пасажирів загинули на місці події. У помешканні в той час перебувало троє людей, проте вони встигли вибігти з будинку до того, як він загорівся.
  • Це другий смертельний випадок у сім'ї Табанюків. У вересні 2013 року під час польоту поблизу Коломиї загинув його син Денис Табанюк. Суспільне вело текстовий онлайн.
  • Серед загиблих пасажирів літака, який впав у селі Шепарівці на житловий будинок, двоє були громадянами США, один — підданий Великої Британії.
  • До розслідування авіакатастрофи на Прикарпатті долучаться Австрія, США і Словаччина.
  • У Коломийській міській раді Валерію Помагаєву, на дім якого 28 липня впав спортивний літак, пропонують 100 тис. грн.
  • У Коломиї ініціюватимуть присвоєння загиблому пілоту звання почесного громадянина.
  • 8 серпня Національне бюро з розслідування авіаційних подій повідомило, що літак, який розбився, був заправлений необхідною кількістю палива, зауважень до його технічного стану перед вильотом не було.

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

На початок