"Лікарня заповнена вщент". Репортаж із франківського медзакладу, де лікують хворих на COVID-19

"Лікарня заповнена вщент". Репортаж із франківського медзакладу, де лікують хворих на COVID-19

"Лікарня заповнена вщент". Репортаж із франківського медзакладу, де лікують хворих на COVID-19
. Суспільне Карпати

Центральна міська клінічна лікарня в Івано-Франківську — "вщент заповнена хворими на COVID-19". Про це кореспондентці Суспільного розповів заступник директора медзакладу Володимир Вовчук. Більше про ситуацію у лікарні — читайте у репортажі.

Орися Дашинич у центральній міській клінічній лікарні перебуває лише день. Жінка розповідає, що тиждень лікувалася самостійно вдома. Коли стало гірше, пішла до сімейного лікаря, але не змогла записатися на візит. Тож приїхала по допомогу до лікарні.

"Одразу почала кашляти. Два дні, потім, на третій день, піднялася невелика температура – 37,3°, на четвертий день – 37,8°. Я збила температуру, але була задишка, знесилення – та й викликала вчора "швидку", — розповідає пацієнтка Орися Дашинич.

Орися Дашинич лікується від COVID-19 у ЦМКЛ
"Орися Дашинич тиждень лікувалася самостійно вдома, а потім викликала "швидку". Суспільне Карпати

Жінка перебуває у першому терапевтичному відділенні лікарні. Воно розраховане на 45 ліжок. Але, за словами завідувачки відділення Любові Лисюк, 27 вересня тут додатково розмістили ще 12. 90% пацієнтів у відділенні – киснезалежні.

"До нас потрапляють люди з підтвердженою коронавірусною хворобою або з підозрою на неї, у яких рентгенологічно або на комп’ютерній томографії, або на УЗД легень є ознаки інтерстиціальної пневмонії.Неінфекційні пневмонії Також до нас ушпиталюють пацієнтів, які мають супутні патології у стадії декомпенсації, також госпіталізують пацієнтів із гарячковим синдромом, який не знімається у домашніх умовах", — каже Любов Лисюк.

Перше терапевтичне відділення лікарні розраховане на 45 ліжок. Тут додатково розмістили ще 12
У першому терапевтичному відділенні лікарні додатково розмістили ще 12 ліжок. Суспільне Карпати

Загалом станом на 8:00 28 вересня у центральну міську клінічну лікарню медики госпіталізували 154 хворих із запаленням легенів. За словами заступника директора медзакладу Володимира Вовчука, за останню добу ушпиталили 33 пацієнти. Кількість хворих, порівнюючи з даними за минулий тиждень, збільшилася на 42%: з приблизно шести-восьми пацієнтів за добу до понад 30.

У лікарні перебуває 154 хворих на пневмонію пацієнти. За останню добу ушпиталили ще 33
За останню добу у лікарню ушпиталили 33 нових пацієнтів. Суспільне Карпати

"Лікарня — вщент заповнена. Три відділення у нас — розгорнуті. Вчора після обіду вже не було вільних місць, і ми ставили додаткові ліжка у відділеннях, у коридорах. Знову роздатні, їдальні – все повторюється, як у минулі рази. Важкі хворі поступають. 45-48% хворих, які перебувають на лікуванні є киснезалежними, п'ятеро-шестеро постійно лежать у реанімації. Ситуація із лікуванням стає гіршою, бо є проблема з ліжками, проблема з госпіталізацією хворих. Ми пробуємо щось вирішити сьогодні, завтра знову — ургенція, і лікарня може виявитися неготовою приймати нових хворих. Тому, можливо, ухвалять рішення про припинення ургенції на два чергування", — каже заступник директора ЦМКЛ Володимир Вовчук.

В лікарнях Івано-Франківщини 55% пацієнтів з COVID-19 — киснезалежні

За тиждень рівень захворюваності на COVID-19 в області зріс на 20%. Про це повідомив начальник управління організації медичної допомоги населенню та медицини катастроф облдержадміністрації Володимир Дзьомбак. За його словами, щодня на Прикарпатті медики госпіталізують від 80 до 100 людей. Найвищий показник завантаженості ліжок – від 60% до 80% – у трьох медзакладах Івано-Франківська – міській клінічній № 1, центральній міській клінічній та обласній інфекційній лікарнях, а також у Косівській і Коломийській лікарнях.

Рівень захворюваності на COVID-19 на Франківщині за тиждень зріс на 20%, повідомив начальник управління організації медичної допомоги Володимир Дзьомбак
За тиждень рівень захворюваності на COVID-19 в області зріс на 20%, повідомив начальник управління організації медичної допомоги населенню Володимир Дзьомбак. Суспільне Карпати

"Відсоток заповненості закладів, які виділені під лікування COVID-19, складає 57,2%. З них 50 пацієнтів перебувають у реанімаційних відділеннях, ще 13 під’єднані до ШВЛ. Окрім того, 55% з усіх, які перебувають на стаціонарному лікуванні, є киснезалежними", – каже Володимир Дзьомбак.

Читайте також

  • "Біди ще немає, але є показник росту" — Марцінків про ситуацію з COVID-19 у Франківській громаді
  • На Франківщині у дев’яти лікарнях реанімації заповнені на 100% киснезалежними пацієнтами

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

На початок