Має 80% ураження легень. У Львові 5-річну дитину підключили до ШВЛ

Має 80% ураження легень. У Львові 5-річну дитину підключили до ШВЛ

Доповнено
Має 80% ураження легень. У Львові 5-річну дитину підключили до ШВЛ
. Фото: Суспільне Львів

У львівському "ОХМАТДИТі" 5-річну дівчинку підключили до апарату штучної вентиляції легень. Через коронавірус її легені уражені на 80%. Про це Суспільному повідомила завідувачка відділенням реанімації та інтенсивної терапії "ОХМАТДИТу" Віра Приймакова.

Як повідомили лікарям батьки пацієнтки, спочатку дитина мала симптоми, характерні для застуди: кашель, нежить. За кілька днів її стан суттєво погіршився. У неділю, 19 вересня, батьки звернулися до лікарів.

"До того як дівчинку доправили до лікарні, вона хворіла протягом трьох днів. Це від перших симптомів. Проте стан у неї був вкрай важкий. У дитини була виражена дихальна недостатність. Вона була переведена на штучну вентиляцію легень", — каже Віра Приймакова.

Медики львівського "ОХМАТДИТу" діагностували у дівчинки двобічну пневмонію, сепсис, серцево-судинну та поліорганну недостатність. За словами завідувачки відділення, якщо стан дитини буде погіршуватися, її підключать до ЕКМОЕкстракорпоральна мембранна оксигенація (ЕКМО) — метод, що гарантує постійне підтримання параметрів газообміну (достатнє надходження кисню та видалення вуглекислого газу) з можливістю зниження пікового тиску вдиху, дихального об’єму, частоти дихань, фракції кисню в дихальній суміші у пацієнтів на штучній вентиляції легенів. Таким чином, ЕКМО буквально заміщує функцію легень, на відміну від штучної вентиляції легень, та зменшує або навіть повністю нівелює її негативний вплив на легеневу тканину..

"Якщо індекс оксигенації буде знижуватися, а легені не будуть виконувати свої функції, тоді пацієнтку переведуть на ЕКМО. Він відрізняється від апарату ШВЛ, адже той виконує механічну функцію легень, а ЕКМО насичує кров киснем", — додає Віра Приймакова.

Загалом у "ОХМАТДИТі" є 13 дітей із коронавірусом. Окрім 5-річної дівчинки, яка перебуває в реанімації, усіх інших лікують у COVID-відділені. Вони мають стабільний стан.

Що відомо

  • На ранок 23 вересня на Львівщині зареєстрували 685 нових випадків інфікування коронавірусом. За добу 92 жителі Львівської області одужали, 11 людей померли.
  • 21 вересня Державна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій встановила "жовтий" епідеміологічний рівень по всій території України з 00:00 годин 23 вересня. Таке рішення було ухвалене через погіршення епідеміологічної ситуації в Україні: за останній тиждень кількість підтверджених нових випадків захворювання на COVID-19 зросла на 68%, а госпіталізацій — на 51%.
  • З моменту, коли Львівщина опиниться у "жовтій" зоні, на території встановлять додаткові карантинні обмеження. Вони стосуватимуться проведення масових заходів, заповненості громадського транспорту, кінотеатрів, інших закладів культури, спортзалів та фітнес-центрів. Також обмеження вплинуть у на освітній процес..
  • На Львівщині розширять мережу лікарень, які приймають хворих на коронавірус. Протягом тижня ковідні відділення запрацюють ще у 3 містах.

Читайте нас у Telegram: головні новини регіону

На початок