"Є чим пишатись". Експерт розповів про перспективи сільського господарства України

"Є чим пишатись". Експерт розповів про перспективи сільського господарства України

Ексклюзивно
"Є чим пишатись". Експерт розповів про перспективи сільського господарства України
. Фото: unsplash.com

Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко заявив, що в Україні обмолочено 44,8 мільйона тонн ранніх зернових та зернобобових культур. Такий врожай є рекордним за всю історію країни. Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко в ефірі Українського радіо розповів, чи свідчить це про розвиток сільського господарства України, якою буде подальша доля зерна та куди підуть кошти, отримані від його реалізації.

За словами аграрія, з огляду на найближчих конкурентів в аграрному секторі, Україні є чим пишатись.

"Ми досить високо піднялись у світовому рейтингу, і тепер за експортними можливостями ми можемо наступити на мозолі американцям, які є першими в рейтингу експорту збіжжя", – повідомив він.

Експерт зазначив, що при цьому аграрний сектор країни має потенціал й для подальшого росту.

"Ми вийшли на 78 % потенціалу, який ми повинні реалізувати. Він базується на середній урожайності в ЄС. Якщо ми виконаємо цю врожайність, то будемо мати збір зернових з олійними не менше як 125 мільйонів тонн", – розповів Леонід Козаченко.

Разом з тим, експерт зауважив, що попри хороший врожай, Україна експортує за кордон лише сировину, що зменшує доходи вітчизняних бізнесменів.

"На жаль, ми продаємо фуражне зерно, в основному сировину. А з пшениці можна мати мінімум п'ять різних продуктів, які мають значно вищу маржинальність та прибутковість. Якщо говорити про кукурудзу, то з неї можна робити понад 15 видів продуктів"

За його словами, все це Україна продає як сировину, завдяки чому інші отримують шалені прибутки.

"Для того, щоб переробити всю цю продукцію в продукти з доданою вартістю і робити це як Європейський Союз, нам треба лише десь 17-18 мільярдів доларів інвестицій. Це – невеликі суми, і нам давно треба було б їх залучити", – пояснив експерт.

Козаченко додав, що великою перешкодою в цьому питанні є відсутність права власності на землю

"Якщо ви не маєте права власності, то не будете робити довготермінові інвестиції. Адже хтось може її відібрати, а ви залишитесь винними мільярди доларів", – розповів він.

Аграрій додав, що попри це галузь розвивається бурхливо.

"За останній час ми залучили в аграрну сферу досить багато інновацій, зокрема тих, які стосуються діджиталізації. Ми маємо сьогодні найкращі розробки у сфері діджиталізації та управління сільськогосподарським виробництвом", – пояснив експерт.

Він зауважив, що нині Україні слід звернути увагу на питання зрошення.

"Ми мали в радянські часи майже 2,5 мільйона гектарів під зрошення, зараз – десь 0,5 мільйона, а нам треба не менш як 4 мільйони для того, щоб щороку примножувати (врожай – ред.). Треба відновлювати джерела водопостачання, які ми, на жаль, втрачаємо, і це має бути в стратегії аграрної політики під номером один", – наголосив Леонід Козаченко.

Наостанок експерт торкнувся й питання, чи побачить українська економіка доходи від реалізації рекордного врожаю зерна.

"Прибутки, думаю, будуть реінвестовані, особливо в купівлю землі. Фізичні особи можуть це зробити. Проте, на жаль, велика частина фермерів, які купують землі, не мають стосунку до сільського господарства. Вони можуть купити 200 гектарів землі й перепродати її через 4-5 років, коли юрособи почнуть купувати, а вартість на неї мінімум вдвічі зросте", – зауважив він.

На думку Леоніда Козаченка, тому нині ті, хто отримає прибутки від реалізації зерна, будуть використовувати кошти на купівлю землі та гаситимуть борги.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок