Держдума РФ після виборів буде дуже ідеологізованою та праворадикальною — експертка

Держдума РФ після виборів буде дуже ідеологізованою та праворадикальною — експертка

Держдума РФ після виборів буде дуже ідеологізованою та праворадикальною — експертка
. АР

17-19 вересня в Російській Федерації відбулися вибори до Державної Думи. За результатами екзит-полу партія влади "Єдина Росія" набирає понад 45%, другими після неї з результатом понад 20% йдуть комуністи. Разом з тим, парламентські вибори в РФ супроводжувалися численними фальсифікаціями.

Українське радіо поспілкувалось зі співробітницею Національного інституту стратегічних досліджень Іриною Павленко про те, чого чекати Україні від нового складу російського парламенту, якою може бути реакція міжнародної спільноти на виборчі фальсифікації та чи змінило результат виборів "розумне голосування".

Як Навальний допоміг комуністам

Експертка переконує, що авторитарному режиму Володимира Путіна все важче стає імітувати демократичний виборчий процес, хоча його популярність залишається досить високою в російському суспільстві.

"Цього не можна сказати про людей, якими наповнюється режим, зокрема, йдеться й про партію влади — "Єдину Росію". Її рейтинг, за найоптимістичнішими підрахунками соціологів в Росії, напередодні виборів не складав більше ніж 30%", — розповіла фахівчиня.

Вона додала, що на минулих виборах 2016 року партія "Єдина Росія" за партійними списками провела неконституційну більшість, проте її (конституційну більшість) організували депутати-мажоритарники.

Держдума РФ після виборів буде дуже ідеологізованою та праворадикальною — експертка
Ірина Павленко. Скріншот: Суспільне

"Друге місце на виборах здобула Комуністичні партія РФ, що є традиційною картиною. Ця партія є головним вигодоотримувачем від так званого "розумного голосування" Навального, яке, до речі, напередодні виборів було заблоковано", — зазначила експертка.

Павленко пояснила, що "розумне голосування" — це альтернативне голосування, головна мета якого — не дати пройти кандидату від партії влади: "Тоді слід голосувати за найбільш прохідного альтернативного кандидата. Проте слід розуміти, що альтернативний кандидат теж є допущеним і загалом кандидати між собою майже не конкурують".

"Щоб спростити людям вибір, були запущені програми... Ви набираєте адресу свого проживання і вам висвітлюється ваш округ та кандидатура, за яку ви маєте голосувати. Було багато проблем, адже доводиться робити вибір не дуже приємних людей", — пояснила аналітикиня і додає, що не всі хочуть голосувати за комуністів, тому це вибір між "поганим" і "гіршим".

Читайте також: Вкидання бюлетенів і підвезення з окупованого Донбасу. Як проходили вибори до Держдуми РФ

Також, за словами експертки, опозиційно налаштовані росіяни стоять перед дилемою чи ходити на вибори: "Навіть зі всім адмінресурсом, який застосували впродовж трьох днів, участь у виборах взяло дуже мало людей. Наганяли військових, поліцію, бюджетників, але навіть попри це чисельність все одно менш як 50%".

На її думку, опозиційно налаштовані люди в РФ поділені на два табори:

  • одна частина говорить, що треба йти, бо інакше "проголосують за тебе",
  • інша частина каже, що все одно нараховують так, як треба, а ті, хто прийдуть, створюють ілюзію чисельності участі людей.

"Й дивлячись на те, чим все закінчується, я думаю, що другі люди мали рацію", — зауважила фахівчиня.

Читайте також: РНБО застосувала санкції проти семи "ФСБшників", причетних до отруєння Навального

Яким буде ставлення нового складу Думи до України

"Ми дивимось за цими виборами, які такими не є, тому що вони про щось свідчать. Попередні вибори свідчили про те, що збираються змінювати конституцію. Це було логічно пов’язано з вічною проблемою РФ — транзитом влади, що буде після Путіна", — вказала аналітикиня.

З її слів, для цього треба було змінювати конституцію і влада тоді "натягнула б" "Єдиній Росії" "на всякий випадок" конституційну більшість: "Зараз, наче, такої мети немає, але якщо вони вже поставили якусь планку, то не можуть продемонструвати, що партія влади втратила. Режим не може погодитися на падіння власної популярності. Тому й підтягують голоси, в першу чергу на місцевому рівні, де були основні фальсифікації".

Павленко додає, що необхідність "підтягувати голоси" є й на федеральному рівні.

Читайте також: МН-17, "вагнерівці", ФСБ і отруєння – інтерв’ю з головредом російського The Insider Доброхотовим

Майбутній склад Думи, за її словами, свідчить про те, що вона буде дуже ідеологізована, популістична та праворадикальна: "В неї входять дуже багато людей, які необхідні для пропаганди, ідеології. Зокрема, йдеться про "Нові обличчя", яких пов’язують з братами Ковальчуками — мільярдерами, сусідами Путіна за кооперативом "Озеро". Це не випадкові люди, а ілюзія створення нових облич".

Також експертка вважає, що всі партійні проєкти були якщо не "зеленими", то "помірковано правими".

"Ця націоналістична "правизна" була в Росії давно, але зараз вона оформляється інституційно. У Думу також заходить Прилєпін — відомий нам письменник, який брав участь у боях та працював як пропагандист, ідеолог в окупованих районах Донбасу", — пояснила фахівчиня.

Як вона вважає, російське суспільство продовжує накручуватися в націоналістичному руслі — "протизахідному та протиукраїнському".

Читайте також: Після виборів в РФ почнеться процес "політичного об'єднання" самоназваних республік — правозахисники

Павленко акцентувала, що росіяни незадоволені корупцією, проте не президентом: "У них, начебто, багата країна, як їм розповідають щодня з телебачення, але в той самий час вони неймовірно бідні й стають бідніші".

Саме тому, на її думку, росіяни незадоволені керівництвом, але цілком задоволені Путіним, бо він не уособлюється з бюрократією чи економічними проблеми, а уособлюється з перемогами в зовнішній політиці та безпековому секторі.

"Проте все, на що спромоглося російське суспільство (опозиція — ред.) за останні років десять — або не прийти на вибори, або "розумне голосування". Ми не бачимо готовності людей захищати свій вибір. На жодній дільниці не зібралися люди і не захистили його", — констатувала Павленко.

Читайте також: "Міжнародними спостерігачами" на виборах в Криму стали маргінальні політики — МЗС

Міжнародна реакція на фальсифікацію виборів в Росії

Аналітикиня розповіла, що ПАРЄ за ініціативи експрем’єра Литви випустила "хорошу резолюцію", в якій йдеться про те, що якщо вибори будуть визнані недемократичними, то це позначиться на визнанні російських парламентських міжнародних делегацій.

"Оголосили, що вони не визнають їх. Щобільше, зробили й закид на президентські вибори 2024 року, сказавши, що якщо Путін знову переможе, то це буде внаслідок конституційних змін до конституції", — зауважила експертка.

За її словами, у ПАРЄ натякнули, що у випадку обрання вони поставляться до Путіна, так само як до Лукашенка.

"Але будьмо реалістами: одна справа пригрозити, а інша — зробити. Плюс вже була аналогічна резолюція ПАРЄ 2011 року і це ні на що не вплинуло", — підсумувала Павленко.

Що відомо

  • Увечері 19 вересня у Росії завершилося голосування на виборах до Державної думи. Уперше в історії РФ громадянам дозволили здійснювати волевиявлення протягом трьох днів — таке рішення російський Центрвиборчком ухвалив начебто задля зниження ризиків інфікування коронавірусом.
  • За результатами обробки 90% протоколів на виборах перемагає партія президента РФ Володимира Путіна "Единая Россия" (49,66%).
  • Згідно з даними ЦВК Росії, КПРФ набрала 19,56%, ЛДПР — 7,51%, "Справедливая Росия — Патриоты — за правду" — 7,38%. Партія "Новые люди", яка була зареєстрована торік і наполягає на своїй опозиційності до чинної влади (але насправді правозахисники називають її "сучасним кремлівським проєктом") набрала 5,33% голосів. Електоральний бар'єр на виборах до Держдуми становить 5%. Загалом у федеральних списках кандидатів у депутати Держдуми були зареєстровані 14 партій.
  • Як заявляють незалежні спостерігачі та правозахисники, виборчий процес супроводжувався численними порушеннями, зокрема вкиданнями бюлетенів. Міністерство закордонних справ України вже закликало світову спільноту не визнавати результати цих виборів, оскільки Росія залучила громадян України, які проживають в окупованому Криму і на Донбасі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок