На Тернопільщині проводять екологічну акцію

На Тернопільщині проводять екологічну акцію

На Тернопільщині проводять екологічну акцію
. Суспільне Тернопіль

Замок і костел початку 16-го століття розчистили в Залізцях. Прибирали тридцять людей. Це студенти, працівники обласного департаменту культури і туризму та працівники комунальних установ Залозецької громади. Про це Суспільному розповіла організаторка екоакції Надія Галябарда.

За її словами, толоку приурочили до Всесвітнього дня прибирання, який відзначатимуть 18 вересня.

З руїн Залозецького замку студенти знімали зрізані кущі. Допомагала зносити гілки Юлія Панкевич. Дівчина каже, що взяти участь в екологічній акції їй запропонувала кураторка:

"Ми позбирали сміття, гілки дерев виносимо".

Костел Святого Антонія прибирає студент Віктор Росоцький.

"Тут пройшлись сікором спершу, а потім ви виносили гілля із костелу", – каже Росоцький.

Співорганізатор акції Василь Ільчишин розповів про історію пам’яток, які розчищають:

"Це є пам’ятки національного значення. Вони є базовими пам’ятками в розвитку туристичної галузі на Залозеччині. Залозецький замок відіграв роль в історії Європи, оскільки тут планувався і розпочався похід Лжедмитрія на Москву. В костелі поховані представники родини Вишнівецьких, Мнішеків, Юзеф Потоцький був тут похований".

Окрім замку та костелу, учасники толоки прибрали греблю місцевого ставу. Щоб відвантажити зрізані біля Залозецького ставу кущі, з місцевої автошколи привезли вантажівку. Про це розповів майстер виробничого навчання Залозецького міжшкільного навчально-виробничого комбінату Петро Галамай.

Начальниця обласного управління культури та туризму Надія Галябарда розповідає, що такою акцією хочуть популяризувати маловідомі пам’ятки області, а також нагадати людям, що потрібно прибирати за собою:

"Ми екологічну акцію поширюємо на кілька днів. Заплановано розчистити ще 4 замки. Це Залізці, Токи, Долина і ще кілька".

Всесвітній день прибирання – це міжнародна акція, яку проводять щороку в третю суботу вересня. Організувати її може будь-яка установа чи громадська організація по всьому світу.

  • На Тернопільщині провели толоку в замку.
На початок