"Завжди пишу вночі": письменниця Дара Корній — про літрезиденцію у Харкові

"Завжди пишу вночі": письменниця Дара Корній — про літрезиденцію у Харкові

"Завжди пишу вночі": письменниця Дара Корній — про літрезиденцію у Харкові
. Сумська обласна універсальна наукова бібліотека

Літераторка Дара Корній — третя гостя харківського будинку "Слово", де з червня працює перша в Україні резиденція для дитячих письменників. У резиденції вона пише четверту книгу з серії "Чарівні істоти українського міфу" та працює над продовженням "Пригод змія багатоголового".

"В мене ніколи не було письменницьких амбіцій. Це, напевно, такий унікальний випадок в сучасній українській літературі, коли автор випадково потрапляє в літературу і стає письменником. Все почалося з того, що моя донька була підлітком. Моя Даринка захопилася Стефані Маєр (авторка саги "Сутінки" — ред.)", — розповіла "Українському радіо. Харків" Дара Корній.

Читайте також: "Тільки власний приклад": Андрусяк у Харкові — про те, як зробити читання популярним серед дітей

Дара спробувала привчити доньку до українських аналогів міфічних істот в літературі.

"На що вона сказала просту річ: "Можете написати краще, напишіть і не виховуйте мене". Це був такий виклик для мами і я сказала: "А от візьму, сяду і напишу", — згадує письменниця.

Корній пише і для дітей, і для підлітків, і для дорослих. У харківській резиденції "Слово" працює над четвертою книгою з серії "Чарівні істоти українського міфу" та над продовженням "Пригод змія багатоголового".

"Робота просувається повільно, бо в мене надзвичайно насичений графік. Я такий хитрий письменник: я завжди пишу вночі. А вночі, слава богу, презентацій немає. Пишеться дуже добре, спокійно, ніхто не відриває. Дуже тішуся, що була нагода побути в Харкові", — говорить письменниця.

Читайте також: Гість літрезиденції Сашко Дерманський: "У будинку "Слово" світла атмосфера"

За участі Дари Корній пройшли творчі зустрічі у селищі Бабаї, в Чугуївському музеї та Літмузеї.

"Це унікальна можливість для письменника зосередитися тільки на творчості й на своєму внутрішньому світі — тільки писати, не думати про якісь побутові дрібниці. Навіть коли ти ходиш на зустрічі чи творчі презентації, навіть на каву коли йдеш з читачами, ви говорите все одно про книжки, про літературу. Я невимовно тішуся харківським читачам, це настільки затишні люди!" — каже Корній.

Що відомо

  • Будинок "Слово" — житлова шестиповерхівка на вулиці Культури, 9. Побудована наприкінці 1920-х років кооперативом літераторів. Будівля спроєктована Михайлом Дашкевичем та має в плані символічну форму літери "С". З 1933 по 1938 рр. з будинку репресували понад 70 мешканців-літераторів з 60 квартир. Одинадцять із них розстріляли в урочищі Сандармох. Цей період в історії української літератури назвали "Розстріляним відродженням".
  • У 2020 році Харківська Літрезиденція отримала в користування квартиру в історичному будинку "Слово".

Авторки: Вікторія Чернікова-Берездецька, Юлія Давидова

На початок