"Тільки власний приклад": Андрусяк у Харкові — про те, як зробити читання популярним серед дітей

"Тільки власний приклад": Андрусяк у Харкові — про те, як зробити читання популярним серед дітей

"Тільки власний приклад": Андрусяк у Харкові — про те, як зробити читання популярним серед дітей
. Суспільне Харків

Дитячий письменник Іван Андрусяк провів на Харківщині дві творчі зустрічі з читачами. Як реагували діти та яким чином популяризувати читання серед них — Андрусяк розповів в етері "Українського радіо Харків".

На зустріч у Вовчанському фаховому коледжі 16 серпня прийшли близько 100 людей, розповіла кураторка проєкту харківської резиденції "Слово" Олена Руда.

"В області приходить доволі багато дітей. Буває, по 70 дітей. Ми були з Іваном у Вовчанську. Туди взагалі з заходами майже ніхто не доїжджає. І там було, певно, 100 дітей та дорослих", — сказала Руда.

Іван Андрусяк відзначив зацікавленість дітей.

"У Вовчанську тільки стільці підносили. Це був коледж, а прийшли й малі, і підлітки. І що дуже важливо – прийшли з батьками. Це справді працює, такі зустрічі. З першого разу діти соромляться, але було й таке, що дитина підходила та питала: "Чи можна вас помацати?". Кажу: "Можна!". "Живий?". "Живий", — відповідаю. Коли прочитали діти якусь мою книжку, їх цікавить, що буде далі з цими героями, чи буде продовження. Це насправді класно!" — розповідає письменник.

Читайте також: Гість літрезиденції Сашко Дерманський: "У будинку "Слово" світла атмосфера"

Заохотити дітей до читання можна тільки власним прикладом, вважає письменник.

"Ми з дружиною "книжні" люди. У нас книжка постійно: паперова чи електронна. У нас бібліотека вдома досить велика. І діти теж у цьому варяться", — говорить Андрусяк.

Авторки: Юлія Давидова, Вікторія Чернікова-Берездецька

Що відомо

  • У Харкові продовжує працювати перша в Україні резиденція для дитячих письменників. У серпні у будівлі гостює Іван Андрусяк – поет, прозаїк, перекладач, автор численних казок, повістей та оповідань для дітей. У резиденції "Слово" він пише продовження повісті про морську свинку Жерара, а також як учасник проєкту проводить зустрічі з читачами у Харкові, Вовчанську, Покотилівці.

На початок