У Сквирі скульптор демонтував пам'ятник Тарасу Шевченку, оскільки йому не заплатили за роботу

У Сквирі скульптор демонтував пам'ятник Тарасу Шевченку, оскільки йому не заплатили за роботу

У Сквирі скульптор демонтував пам'ятник Тарасу Шевченку, оскільки йому не заплатили за роботу
. www.facebook.com/shumikhin.iegor

Скульптор Григорій Літош демонтував пам'ятник Тарасові Шевченкові, який з 2008 року стояв перед міською радою міста Сквира у Київській області. Так завершився довготривалий конфлікт між автором монумента та міською владою.

У 2008 році на центральній площі міста, наразі вона називається площа Героїв Небесної Сотні, замість пам'ятника Леніну з'явився пам'ятник Тарасові Шевченкові, який створив місцевий скульптор Григорій Літош.

Пам'ятник триметровий, схожий на той, що стоїть у Москві. Кобзар у краватці, з похмурим лицем. Матеріал - залізобетон, пофарбований у бронзовий колір.

У Сквирі скульптор демонтував пам'ятник Тарасу Шевченку, оскільки йому не заплатили за роботу
Пам'ятник на площі у 2021 році та у дворі автора Літоша у 2008 році.

За словами скульптора, місцева влада обіцяла заплатити за монумент, однак не зробила цього. З того часу Літош добивався або оплату, або демонтаж.

"Улітку 2008-го я дізнався, що в центрі Сквири звільнився постамент від пам'ятника Леніна. Я зайшов до мера Валерія Скачка. Кажу, в мене є статуя Шевченка, запросив на оглядини. Приїхало районне керівництво, подивилися... Уклали договір купівлі-продажу на 400 тис. грн. Коли пам'ятник на постамент поставили, від договору всі дружно відмовилися. Ти його подарував, кажуть, - розказав в інтерв'ю "Газеті по-українськи" (№ 1184 від 2 березня 2011 року) Літош. - Наш тодішній губернатор Віра Ульяненко казала по радіо, що на пам'ятник у Сквирі виділили мільйон гривень. Коли я пішов просити гроші, стали мені погрожувати: "Хочеш обдерти район? Прив'яжем до дерева, лиси порозривають".

У 2008 році головою Сквирської райдержадміністрації була Тетяна Власюк, а її заступницею - Валентина Левицька. Зараз, через 13 років, вони продовжують керувати містом. Левицька - голова Сквирської міської ради, а Власюк - секретарка міської ради.

У 2011 році на виконання припису районної прокуратури, Сквирська міська рада надала автору право демонтувати пам’ятник. Проте цього не сталося. у березні 2021 року Літош запропонував голові Левицькій: "Відшкодувати вартість виготовлення пам'ятника та вартість за його публічне використання. У разі незгоди, вимагаю негайно демонтувати пам'ятник та повернути його до подвір'я мого будинку".

У кінці серпня 2021 року пам'ятник було демонтовано і доставлено на подвір'я скульптору. На площі залишився пустий постамент. В місцевій адміністрації не знають, що буде встановлено замість Кобзаря.

На підсумковій нараді з керівниками структурних підрозділів Сквирської міської ради Левіцька сказала, почала отримувати пропозиції щодо встановлення на цьому місці різних монументальних споруд, у тому числі – пам’ятного знаку про надання місту Сквира між 1622 та 1626 роками Магдебурзького права.

Скульптор поки не коментує ситуацію.

На початок