Плавчиня Мерешко виграла 79 медаль України на Паралімпіаді-2020

Плавчиня Мерешко виграла 79 медаль України на Паралімпіаді-2020

Плавчиня Мерешко виграла 79 медаль України на Паралімпіаді-2020
. НПКІС

П'ята медаль для українки у Токіо.

Україна здобула 79 медаль на Паралімпійських Іграх у Токіо. Срібну нагороду на дистанції 400 метрів вільним стилем здобула плавчиня Єлизавета Мерешко.

Фінал 400-метрівки вільним стилем став для Мерешко шостим на Іграх у Токіо. У п'яти попередніх вона здобула чотири нагороди, здобувши дві золоті медалі у 50-метрівці вільним стилем та 100-метрівці брасом. І лише одного разу не виграла нагороду - у мікстестафеті 4х50 метрів.

Читайте також: Українка Мерешко виграла друге особисте "золото" на Паралімпіаді-2020 з плавання

У фінал 400 метрів вільним стилем Мерешко відібралася з третім часом і була претенденткою на ювілейну для себе десяту медаль Паралімпіад. Попереду неї були китаянка Юянь Джіян та швейцарка Нора Майстер.

Проте у фіналі Мерешко боролася навіть не за "бронзу", а за золоту нагороду. Стартові 200 метрів українка пропливла другою, проте згодом навіть випередила китаянку Джіян.

Однак втримати перевагу Мерешко не змогла. Джіян активізувалася і на фініші здобула перевагу вісім секунд над українкою та стала авторкою нового світового рекорду. Мерешко ж - друга і це п'ята її медаль у Токіо.

Плавання. 400 метрів, вільний стиль (клас - S6)

  1. Юянь Джіян (Китай) - 5:04.57 хвилин
  2. Єлизавета Мерешко (Україна) - 5:12.61 хв
  3. Нора Майстер (Швейцарія) - 5:19.57 хв

Медаль Мерешко стала четвертою для України у дев'ятий змагальний день Паралімпіади-2020. Перед цим дві золоті нагороди виграли Владислав Загребельний та Марія Помазан. А стрілок Олексій Денисюк виграв "бронзу" у стрільбі з пістолета на 25 метрів.

Читайте також: Україна здобула 78 медаль на Паралімпіаді-2020: "бронзу" виграв стрілок Денисюк

Хто така Єлизавета Мерешко

  • 29-річна параатлетка, яка представляє Херсон і виступає в параплаванні.
  • Чотириразова чемпіонка Паралімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро на дистанціях 50, 100, 400 метрів вільним стилем і 100 метрів на спині. Також має в активі бронзову медаль у естафеті 4х50 метрів вільним стилем.
  • 5-разова чемпіонка світу та 9-разова чемпіонка Європи.
  • На Паралімпіаді в Токіо виступає в категоріях S6, S7, SB5 та SM6, у яких змагаються параатлети, що використовують для руху тільки тулуб та руки, зокрема ті спортсмени, що мають ампутовані кінцівки чи церебральний параліч.
  • Мерешко – параатлетка з церебральним паралічем. Почала займатись плаванням у віці 11 років для розробки слабких від народження м’язів ніг.
На початок