Реформа та коронавірус. Що потрібно знати про новий навчальний рік

Реформа та коронавірус. Що потрібно знати про новий навчальний рік

Реформа та коронавірус. Що потрібно знати про новий навчальний рік
. Суспільне: Кропивницький

Що потрібно знати про новий навчальний рік, який розпочали сьогодні, розповів Суспільному заступник керівниці департаменту освіти Кіровоградської області Володимир Таборанський.

Реформа

Початкова школа. Освітня реформа "Нова українська школа" триває четвертий рік. Її мета – створити школу, в якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, а й уміння застосовувати їх у повсякденному житті. До неї доєднуються цьогорічні першокласники. По-перше, кожен учень повинен мати одномісну парту та стілець. Вчитель забезпечується ноутбуком або комп’ютером та принтером – таким чином створюється новий освітній простір.

Рекомендоване запровадження рівневої оцінки. Раніше учнів молодших класів оцінювали вербально, до прикладу "Працюй далі", "Зверни увагу". З цього року рекомендуються оцінки, які позначають буквами:

"початковий рівень" — П, "середній" — С, "достатній" — Д, "високий" — В.

Як оцінювати учнів, вирішують у кожному закладі, але це має дати змогу вчителеві дати більш точну оцінку роботі учня. Згідно з новими рекомендаціями, оцінка є конфіденційною інформацією, доступною лише для учнів та їх батьків.

Нові освітні програми впроваджуються для учнів 4-8класів. Для цього вони отримують нові підручники. Для четвертих класів школи отримали 90 відсотків книг, для восьмого класу – 51 відсоток. Їх замовлення та друк здійснює Міністерство, за обласним департаментом закріплена функція своєчасної доставки їх до школи. Все, що надало Міністерство, передано школам. Найближчого тижня всі необхідні підручники надійдуть, тож купувати їх не потрібно. Крім того, вони доступні в електронній версії.

Харчування

Згідно реформи шкільного харчування, з 1 вересня у школах мають впровадити нове меню. Воно має бути здоровим та смачним. Нове меню, відповідно до законодавства, мають запропонувати з 1 вересня.

Читайте також: Шпундра, пудинг, болли і фалафель. У Кропивницькому презентували нове шкільне меню

Коронавірус

Якщо так станеться, що область вийде з зеленої карантинної зони, та увійде до жовтої чи помаранчевої, працюватимуть школи, колектив яких щеплений від коронавірусу на 80 відсотків. Інші – дистанційно. В разі переходу в червону зону – всі школи, незалежно від кількості щеплених працівників, працюють дистанційно.

Загалом в області вакциновані 20 546 працівників галузі освіти – це майже 65 відсотків. 12 тисяч – це 38 відсотків – отримали одну дозу, 8, 5 тисяч – 27 відсотків – вакциновані двічі. Загальна кількість працівників в області 31 686 – це вчителі та інші працівники.

Що відомо

Сьогодні навчання розпочали у 304 школах та 194 філіях, в них навчатимуться 97 600 учнів, вперше прийшли до школи 9 051 дітей.

Деякі школи проводили свято в зменшеній кількості учнів, наприклад, запрошували тільки учнів початкової школи та 9-11 класи. Решта проводили перший урок у класах. У тих школах, де мала кількість учнів, проводили лінійки для всіх.

Читайте також

На початок