Освітні центри "Крим-Україна", "Донбас-Україна": попередні підсумки роботи у Херсоні

Освітні центри "Крим-Україна", "Донбас-Україна": попередні підсумки роботи у Херсоні

Освітні центри "Крим-Україна", "Донбас-Україна": попередні підсумки роботи у Херсоні
. Суспільне. Херсон

У Херсонських освітніх центрах "Крим-Україна", "Донбас-Україна" до 20-го вересня прийматимуть заяви від абітурієнтів з тимчасово окупованих територій. Перед початком нового навчального року Суспільне дізнавалось, скільки на сьогодні вступників з Криму, Донецької та Луганської областей виявили бажання отримати освіту у вишах Херсонщини.

Амаль Юнусов із Сімферополя документи на вступ до Херсонського державного аграрно-економічного університету подав раніше, склав потрібні іспити та зарахований на спеціальність економіст. Після навчання хлопець хоче працювати у Києві, Харкові або Львові.

Крим - це Україна
Суспільне. Херсон

"З дитинства мені здавалось, що це - престижна і важлива професія для розвитку країни. У майбутньому хочу стати керівником якоїсь компанії чи працювати у державній адміністрації", - каже Амаль Юнусов.

До приймальної комісії сьогодні прийшов і Фахрі Мухтаров. Він теж зарахований до університету. Обрав спеціальність, пов`язану із туристичною справою.

"Вибір тому, що це дуже розвинено у мене в регіоні і захоплююся цим. Давно хотів поступити. У мене багато друзів вже тут навчаються. Хочу у подальшому працювати або в Криму, або в Карпатах, або в Одесі", - каже Фахрі Мухтаров.

Тетяна Панкратьєва, яка керує освітніми центрами "Крим - Україна" та "Донбас – Україна" у цьому університеті розповідає, що приймати документи почали із 7-го червня, працюватимуть майже до кінця вересня.

"Таких вступників ми можемо зараховувати на контрактну форму навчання і одразу пишемо заяву про переведення на бюджет і ці додаткові бюджетні місця ми замовляємо у Міністерства освіти і науки України", - каже Тетяна Панкратьєва.

Цьогоріч до аграрно-економічного університету надійшло більше звернень на вступ від молоді з тимчасово окупованих територій, говорить Тетяна Панкратьєва, ніж минулого року, тоді до вишу вступили 15 абітурієнтів з Криму та Донбасу.

"Зараз ми не можемо сказати вам точну цифру, тому що Міністерство освіти і науки хоче після завершення роботи освітніх центрів оприлюднити цю інформацію", - додає Панкратьєва.

Сьогодні до аграрно-економічного університету прийшли два абітурієнти з Криму, які цього ж дня складатимуть Державну підсумкову атестацію для вступу. Ернест Крестов приїхав із Судака, він обрав спеціальність менеджер IT.

"Найближчий університет обрав, сподобався він мені. У подальшому збираюсь працювати на материковій Україні або поїду до Європи", - каже Ернест Крестов.

У Херсонському державному університеті також триває прийом заяв до освітніх центрів «Крим - Україна», «Донбас – Україна». Зараз до вишу зараховані 2 студенти через ці центри, каже їх керівниця Тетяна Казакова. Це менше, ніж минулого року.

"Ми це пов`язуємо із політичною ситуацією. До речі, 4 хлопці, яким ми надсилали запрошення, не змогли перетнути кордон. Приїхали до нас тільки дівчата цього року", - каже Тетяна Казакова.

Окрім цього, додає Тетяна Казакова, є звернення від 2 студентів, яких мають зарахувати до університету.

На початок