Незаконно засудженого Росією українця Лимешка змусили щепитися невизнаною ВООЗ вакциною — омбудсман

Незаконно засудженого Росією українця Лимешка змусили щепитися невизнаною ВООЗ вакциною — омбудсман

Незаконно засудженого Росією українця Лимешка змусили щепитися невизнаною ВООЗ вакциною — омбудсман
. Геннадій Лимешко, фото: Антон Наумлюк / Радіо Свобода

Незаконно засудженого Росією українця Геннадія Лимешка змусили підписати згоду на щеплення від коронавірусу вакциною, яка не визнана Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ).

Про це написала уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денісова у Telegram.

"Працівники виправної колонії "ФКУ ИК-6 УФСИН России по Ставропольскому краю", де утримується Геннадій, погрожуючи поміщенням до штрафного ізолятора та забороною спілкуватися з родичами, змусили підписати згоду на щеплення", — написала Денісова.

За її словами, після вакцинації стан здоров’я Лимешка стрімко погіршився: почалася тахікардія та сильний головний біль.

Читайте також: Російська вакцина від COVID-19: що думають в Криму та світі

Омбудсман зазначила, що адміністрація установи відмовила Лимешку у наданні медичної допомоги. Це є "грубим порушенням статті 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, що прирівнюється до тортур і нелюдського поводження та статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження із в’язнями, схвалених економічною і соціальною радою Організації об'єднаних націй".

Денісова звернулася до уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою забезпечити надання Лимешку необхідної меддопомоги. Також вона попросила генерального консула України в Ростові-на-Дону Тараса Малишевського терміново приїхати до колонії, де перебуває Лимешко.

Хто такий Геннадій Лимешко

Лимешко народився 29 грудня 1992 року. Закінчив Харківський національний технічний університет сільського господарства. Із 2015-го по 2017 рік служив спочатку в добровольчому батальйоні, а потім – за контрактом у складі ЗСУ України.

12 серпня 2017 року ФСБ Росії повідомила про затримання у Судаку в окупованому Криму чоловіка, якого вони назвали "агентом СБУ" і звинуватили нібито в підготовці диверсій проти об’єктів інфраструктури і життєзабезпечення півострова.

Лимешку було пред’явлено обвинувачення "в незаконному придбанні, перевезенні та зберіганні вибухових речовин і боєприпасів". Окупаційний суд врахував як обтяжуючу обставину мотив "політичної ворожнечі" в зв’язку з анексією Криму, через яку він нібито погодився на здійснення диверсій.

Українець визнав свою провину й уклав неформальну угоду зі слідством, яку до справи не додали. Окупаційний суд засудив його до восьми років, знизивши термін на півроку через малолітню дочку. Сім’я Лимешка вважає, що він дав свідчення про нібито підготовку диверсій в Криму під тиском і тортурами ФСБ. Його адвокат назвав вирок "таким, що не відповідає тяжкості злочину".

Зараз Лимешко відбуває покарання у виправній колонії №6 на хуторі Дидимкіно, що в Ставропольському краї Росії.

Що відомо

  • У травні у Росії оголосили про реєстрацію нової вакцини під назвою "Спутник Лайт".
  • У січні в міністерстві охорони здоров'я повідомили, що російська вакцина проти COVID-19 "Спутник V" не пройшла третю фазу клінічних досліджень, а тому не має шансів отримати дозвіл на її використання в Україні.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок