Херсонець розробив стартап, завдяки якому обіцяє змінити торгівлю

Херсонець розробив стартап, завдяки якому обіцяє змінити торгівлю

Херсонець розробив стартап, завдяки якому обіцяє змінити торгівлю
. UA: Херсон

До Херсона з Києва повернувся Олег Попов – автор стартапу, який переміг на Всеукраїнському конкурсі. На розвиток онлайн-платформи в Українському фонді стартапів дали сертифікат у 25 тисяч доларів. 22-го лютого на вокзалі Олега зустрічали кореспонденти Суспільного.

У конкурсі перемогли вісім проєктів, говорить Олег Попов. З-поміж 130, його проєкт обирали більш, ніж 50 експертів:

"По-перше, ми пройшли відбір в першому потоці. Є бізнес-інкубатор, який організовує Міжнародний фонд розвитку США. Сполучені Штати профінансували наше навчання. Ми чотири місяці в першому потоці з міжнародними експертами з бізнесу в Києві навчались. Переможців було восьмеро, з яких сітраунд отримали по 50 тисяч і вже є готовий продукт і вони заробляють гроші. Дві компанії - ми отримали по 25 тисяч на нашу ідею. Ми показали цей прототип, нашу ідею. Незалежні експерти в неї повірили і Кабмін виділив нам гроші".

Секрет успіху, на думку Олега, полягає у новому підході до вирішення проблеми:

"Секрет перемоги - вперше в команді. Друге – рішення, яке дуже важливе для нашої країни. Насправді країна потопає в корупції і наша платформа вирішує цю проблему. Сподіваюсь на підтримку представників бізнесу. Цей продукт дуже важливий для України і людей всього світу. Ми зробимо всю торгівлю прозорою, будемо для вас в режимі реального часу знаходити найкращі пропозиції з усього світу. Важко уявити, але ваші онуки запитають: "Як ви торгуєте без цього інструменту?" Тобто, ця платформа змінить уявлення і культуру торгівлі".

Отримані гроші, говорить Олег Попов планує витратити за чотири місяці, а в травні подаватися на наступний щабель конкурсу, де можна отримати сертифікат у 50 тисяч доларів.

Щоб одні могли продавати зерно, а інші купувати його без посередників - інтернет-майданчик для аграрників "Пайтех" створює херсонський винахідник. Ті самі будуть вибирати найвигідніші пропозиції, домовлятимуться один з одним напряму. Відповідно, економитимуть, бо не муситимуть платити ще й посереднику. У те, що онлайн-платформа матиме успіх, повірили в Українському фонді стартапів. Там загалом обрали вісім проєктів, яким дали на розвиток гроші з бюджету.

Програму розробник планує запустити у травні. Скачати її можна буде безплатно. Так само - купувати чи продавати товар. Однак, якщо клієнт захоче торгувати щодня, то слід буде сплатити комісію. Олег показує, як користуватися програмою:

"Ми вибираємо кукурудзу, натискаємо "Пошук". Ось вам видаються всі пропозиції: купівлі, продажу. Вони розприділяються найвигіднішим штибом саме для вас. Тобто, якщо ви купляєте товар, то він вам показує найдешевші варіанти цього товару. Ось 135 доларів, 140. Якщо ви продаєте, то він вам показує найдорожчу ціну".

Можна вибрати і найбільш зручну форму доставки.

Олег Попов переміг у категорії прі-сід. Це означає, що розробку ще не завершено, але журі сподобалася ідея і на її втілення дають гроші - 625 тисяч гривень. Експерт комісії українського фонду Олександ Яценко розповідає, яку користь принесе користувачам ця розробка:

"Це можливість зустрітися попиту й пропозиції, тобто людям, які виростили врожай і хочуть його продати, і людям, які хочуть придбати врожай і шукають варіанти, де це зробити дешевше і якісніше. Це буде мінімізувати кількість посередників, які зараз, наприклад, скуповують у малих фермерів збіжжя, роблять певну націнку".

Іще Олег хоче домовитись із лабораторіями, де покупець зможе перевірити товар на якість. За таку послугу додатково треба буде заплатии тисячу гривень. Якщо товар забракують - то розробники повернуть ці гроші.

Оксана Страмнова, Христина Масик, Ольга Ляшенко, Владислав Купрєєв, Володимир Чепинога, Сергій Карапищенко.

На початок