ОМКФ оголосив переможців. Які фільми визнали найкращими

ОМКФ оголосив переможців. Які фільми визнали найкращими

ОМКФ оголосив переможців. Які фільми визнали найкращими
. Фото: Суспільне Одеса

Журі Одеського міжнародного кінофестивалю визначили переможців у шести номінаціях. Найкращим повнометражним фільмом Національного конкуру стала стрічка Тараса Дроня "Із зав'язаними очима", найкращим серед короткометражних – фільм Ольги Журби "Папині кросівки", а Гран-прі фестивалю виборола картина Катерини Горностай "Стоп-Земля", повідомила кореспондентка Суспільного з церемонії нагородження.

Єдиною конкурсною програмою 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю був Національний конкурс повного та короткого метру. Журі фестивалю відзначили найкращі фільми та команди у шести номінаціях: Золотий Дюк, Гран-прі за найкращий фільм, Дюк за найкращий повнометражний фільм, Дюк за найкращу режисерську роботу, Дюк найкращому акторові/акторці та Дюк за найкращий короткометражний фільм.

Нагороду у секції повнометражних фільмів та приз у розмірі 30 000 гривень отримала стрічка Тараса Дроня "Із зав'язаними очима". Фільм зняли 2020 році. У головній ролі знялася українська акторка Марина Кошкіна, а також Олег Шульга, Лариса Руснак, Олександр Мавріц та Сергій Лузановський.

Фільм розповідає про молоду спортсменку боїв без правил Юлію, яка на війні втратила нареченого. Дівчина залишає спорт та починає нові стосунки, аби звільнити себе від ролі вдови героя війни, яку нав'язує їй суспільство. У 2020 році стрічка отримала нагороду Варшавського міжнародного кінофестивалю як найкращий фільм конкурсу.

ОМКФ оголосив переможців. Які фільми визнали найкращими
Фото: ОМКФ

Найкращим серед короткометражних став фільм Ольги Журби "Папині кросівки". За перемогу у цій номінації організатори фестивалю передбачили нагороду у розмірі 25 000 гривень.

У фільмі знімалися Богдан Зенченко, Дмитро Бучек, Ігор Олійник та Ольга Любарова. Стрічка стала одним із переможців Одинадцятого конкурсного відбору Держкіно. Крім того, потрапила до короткометражного конкурсу Міжнародного кінофестивалю у Локарно.

"Папині кросівки" – це фільм-спостереження за останніми годинами перебування 13-річного Саші в інтернаті для дітей позбавлених батьківського піклування. Він один із тих кому пощастило найбільше – його всиновила американська сім’я, він вирушає в іншу країну назавжди, але дещо не відпускає його.

ОМКФ оголосив переможців. Які фільми визнали найкращими
ОМКФ

Гран-прі 12-го кінофестивалю, звання найкращого на ОМКФ та головну винагороду у розмірі 55 000 гривень виборов фільм Катерини Горностай "Стоп-земля". Картину зняли у 2020 році, цього ж року фільм отримав "Кришталевого ведмедя" Берлінського кінофестивалю. У ролях: Марія Федорченко, Арсеній Марков, Яна Ісаєнко та Олександр Іванов.

ОМКФ оголосив переможців. Найкращим серед повнометражних визнали фільм "Стоп-Земля"
Фото: Укрінформ

Фільм розповідає про 16-річну Машу, яка вчиться в 11-класі звичайної київської школи. Її близькі друзі Яна та Сєня допомагають їй не почуватися дивно та відсторонено у колективі, хоча самі іноді переживають напружені моменти у школі. Через екзамени та почуття до однокласника Саші Маша вимушена вийти із зони комфорту та наважитися зробити перший крок у бік Саші.

ОМКФ оголосив переможців. Найкращим серед повнометражних визнали фільм "Стоп-Земля"
Фото: ОМКФ

Дюка за найкращу режисерську роботу отримав Нікон Романенко за стрічку "Leopolis night", Дюка за найкращу акторську роботу отримав колектив картини "Стоп-Земля", а спецприз від журі кінофестивалю отримав фільм Маркуса Ленца"Суперник".

Дюка за вклад в кіноіндустрію вручили гостеві кінофестивалю, британському кінорежисеру Террі Гілліаму. Зі сцени режисер подякував за нагороду Росії, але потім додав, що "розгубився" та вигукнув "Слава Україні".

Що відомо

  • ХІІ Одеський міжнародний кінофестиваль тривав з 14 до 21 серпня. З нагоди 30-річчя незалежності України він сфокусувався на українському кіно.
  • Єдиною конкурсною програмою оновленого фестивалю став Національний конкурс (повний і короткий метр), переможці якого отримають нагороди за найкращий фільм, найкращу режисуру та найкращі акторські роботи.
  • У програмі фестивалю були також позаконкурсні секції "Гала-прем’єри", "Фестиваль Фестивалів", серія ретроспективних показів, секція Film Industry office та освітня програма "Літня кіношкола".
  • Національну програму цьогорічного фестивалю судили режисери Дар’я Жук (Білорусь) та Елі Ґраппе (Франція/Швейцарія), продюсер Жан-Шарль Леві (США), акторка Оксана Черкашина (Україна) та фестивальний менеджер Звіад Елізіані (Грузія).
  • Гостем 12-го ОМКФ стала зірка серіалу "Алієніст", німецько-іспанський актор, номінант на премію Золотий глобус і BAFTA Даніель Брюль. На ОМКФ він представив свій новий фільм.

Читайте нас у Telegram: головні новини Одеси та області

На початок