Пасічник з Тернопільщини 45 років займається бджільництвом

Пасічник з Тернопільщини 45 років займається бджільництвом

Пасічник з Тернопільщини 45 років займається бджільництвом
. Суспільне Тернопіль

72-річний Олег Куш з Малого Ходачкова Тернопільського району займається бджільництвом 45 років. Пасічник розповів Суспільному, що в його роді цією справою займалися всі чоловіки. Куш каже, працював інженером, а коли вийшов на пенсію, почав проводити на пасіці весь день. Зараз він доглядає понад 900 бджолиних сімей.

Олег Куш виріс в родині бджолярів. Чоловік розповідає, що його дід та батько теж були пасічниками. Найстаріший вулик – це його сімейна реліквія.

"Вулику мого діда виповнилося понад 100 років. Мій дід до 39 років мав таких понад 100. Мені було шкода, що він зникне, я старався його зберегти. Ці вулики називали "слов’янами". Вони відкриваються збоку. Я його модернізував. Зробив, щоб він відкривався зверху", – каже Куш.

Пасічник з Тернопільщини 45 років займається бджільництвом
Вулик діда. Суспільне Тернопіль

Чоловік розповідає, що з дитинства допомагав батькові на пасіці. Бджільництвом почав займатися у 28 років. Тоді його пасіка налічувала 10 бджолиних сімей.

"Я купував журнали з бджільництва, багато читав, спілкувався з досвідченими пасічниками. Мені здавалося, що я теоретично знаю більше, ніж вони. Мені дали один вулик, через декілька днів подивився до бджіл. Шукав матку і не міг її знайти. Прийшов я до пасічника і кажу, що немає матки. Він прийшов, відкрив вулик, і знайшов її. Матка відклала яйця. Після того в мене стало більше вуликів", – розповів пасічник.

Пасічник з Тернопільщини 45 років займається бджільництвом
Бджільництвом чоловік почав займатися у 28 років. Суспільне Тернопіль

Куш каже, бджільництвом зацікавився і його син. Цього року День пасічника святкуватимуть разом.

"Я йому дав вулики, бджоли, весь необхідний інвентар. Всім його забезпечив і він працює. Щодня мені телефонує, радиться. Я йому розповідаю, що робити. Він до цього звикає", – розповів Куш.

Чоловік каже, що бджільництво – це справа його життя:

"Я не уявляю свого життя без бджільництва і бджіл. Бджола – то божа комаха. Якщо їх не стане, то через 5 років на планеті Земля зникне людство. Бджоли запилюють 80 відсотків культур, які споживає людство".

День пасічника відзначають в Україні 19 серпня згідно з Указом президента від 1997 року.

Що відомо

На початок