На Тернопільщині жителі села проти оплати транспортування газу

На Тернопільщині жителі села проти оплати транспортування газу

На Тернопільщині жителі села проти оплати транспортування газу
. Суспільне Тернопіль

Жителі Нового села Тернопільського району хочуть, щоб газові мережі передали на баланс громади. Про це Суспільному розповіла одна із них Надія Гасай. Жінка каже, труби встановлювали своїм коштом, тому проти оплати транспортування газу. Надія Гасай написала петицію до облради, яку підтримали депутати.

Ярослава Цинкалюк – одна із тих, хто у 2003 році збирав гроші на газифікацію Нового села. Жінка розповіла, що тоді з 16 будинків на її вулиці зібрали понад 28 тисяч гривень. Цинкалюк каже, все це записувала у зошит, який зберегла дотепер:

"Здавали, поки не розрахувались за всі виконані роботи, хто скільки мав. От, наприклад, зразу здали 350 гривень, потім здавали хто 200, хто 300. А тепер за червень місяць я заплатила за використання газу 108 гривень. Крім того, за транспортування за той самий місяць – 263 гривні".

Ігор Баран живе на сусідній вулиці. Чоловік каже, теж збирав гроші, щоб провести газ. Тепер за його транспортування щомісяця платить 240 гривень.

На вулиці Надрічна проживає Леся Паламар. Жінка розповіла, як проводили газову трубу на її вулиці:

"Вона приблизно до кілометра тягнеться. Засипали ми її вручну, всі люди збиралися і допомагали. У тих ровах, які викопали під труби, було повно води, то чоловіки з вулиці всі збиралися і тримали ту трубу і закидали".

Щоб не платити за транспортування газу, жителька Нового села Надія Гасай зареєструвала петицію до обласної ради.

"Мені син допомагав її складати. Ми переживали, бо в нас старі люди, вони не мають комп’ютерів, вони не мають смартфонів. В понеділок нам вже сказали, що ми набрали 567 голосів".

Вчора на сесії облради депутати одноголосно підтримали цю петицію. Тепер робоча група має підготувати проєкт заходів щодо передачі газопроводів громадам. Про це розповів керівник цієї групи Тарас Дячун.

"Ми зараз рухаємося в юридично-технічній площині. Ключове рішення має прийматись на рівні держави, а саме Кабінету міністрів. Потрібно буде зробити інвентаризацію. Ми над цим працюємо" – каже Дячун.

Доктор технічних наук Валерій Федорейко каже, якщо газові мережі передадуть у комунальну власність громад, люди зможуть не платити за транспортування газу:

"Якщо громада є власником розподільчої мережі, тоді вона може вимагати тільки те, що вона споживає. Що споживає громада, коли вона є власником газової мережі? Тільки сервісні послуги.

Тільки тоді, коли є необхідність. Не податок стабільний обложили за кубометри, а коли людина має якесь питання до технічного стану труби, обладнання, щоб приїхали і обслужили, а люди заплатили гроші. А якщо все в порядку, то вони не платять гроші. Це є початок юридичних процедур, які призведуть до того, що споживач буде платити тільки за спожитий газ".

Нагадаємо, електронну петицію "Про повернення газових мереж громаді" на сайті облради Надія Гасай зареєструвала 15 травня. Петиція набрала 567 голосів із 500-сот необхідних. Дві платіжки: за газ і його доставлення люди отримують з 1 січня 2020-го року. Про це розповів заступник директора філії підприємства "Нафтогаз України" Сергій Дробко. За його словами, це зробили тому, що продаж газу і його транспортування здійснюють різні компанії. Гроші за газ отримує постачальник газу, а за доставлення — газорозподільна компанія.

На початок