Одеському художньому музею хочуть надати статус національного. Звернення ОДА до Мінкульту

Одеському художньому музею хочуть надати статус національного. Звернення ОДА до Мінкульту

Одеському художньому музею хочуть надати статус національного. Звернення ОДА до Мінкульту
. Одесская Жизнь

Одеському художньому музею хочуть надати статус національного. Звернення до міністра культури Олександра Ткаченка підписав голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький.

Про це йдеться в офіційному листі за підписом голови Одеської ОДА Сергія Гриневецького, що опинився у розпорядженні видання "Лівий берег".

У зверненні згадується, що Одеський художній музей дотримується всіх стандартних вимог до музейних установ, підтримує важливі національні проєкти на високому професійному рівні, активно взаємодіє з музейною спільнотою по всій країні, є важливим туристичним магнітом області.

"Одеський художній музей розташований у будівлі – пам'ятці архітектури та містобудування національного значення. Зібрання Одеського художнього музею містить колекції та предмети мистецтва загальнонаціонального значення, цінність багатьох з них визнано не тільки в Україні, а й на міжнародному рівні", – йдеться у повідомленні.

Якщо звернення підтримають, ця культурна установа отримає національний статус, вона має перейти з обласного бюджету на державний, її фінансування збільшиться.

Що відомо

  • 8 серпня на 60-му році життя помер відомий український художник Олександр Ройтбурд, який чотири року тому очилив Одеський художній музей, перетворивши його на модну та сучасну установу.
  • Незадовго до цього в музеї відкрилася оновлена експозицію сучасного мистецтва “ХХ-ХХІ: від двадцятих до двадцятих”, над якою впродовж 9 місяців працювала його команда. Вона мала вписати музей в загальнонаціональний контекст та пришвидшити процес присвоєння установі статусу "національного". Ройтбурд активно лоббіював цю ідею.
  • Після смерті Ройтбурда культурні діячі почали говорити про те, що Одеський музей має носити його ім'я. Зокрема, голова правління ГО "Музей сучасного мистецтва" Ольга Балашова сказала про це в інтерв'ю сайту "Суспільне Культура". За її словами, відколи Ройтбурд очолив Одеський художній музей, там відбулося більше виставок важливих українських художників, ніж за всі роки незалежності.

Читайте також

Як Ройтбурд змінив сучасне українське мистецтво: художній стиль, кураторська робота та музей

На початок