До України привезли оригінал Конституції Пилипа Орлика. Перші фото

До України привезли оригінал Конституції Пилипа Орлика. Перші фото

До України привезли оригінал Конституції Пилипа Орлика. Перші фото
. Фото зі сторінки Олександра Ткаченка

До України вперше привезли оригінал латиномовної Конституції Пилипа Орлика. Перші фото унікального документа у Софіївському соборі показав міністр культури України Олександр Ткаченко.

"Для мене та команди МКІП було великою честю за дорученням Президента брати участь у перемовинах зі шведською стороною та домовитись про її експонування з нагоди 30-ї річниці Незалежності нашої держави. І сьогодні величезне щастя і гордість особисто бути присутнім під час її встановлення до експозиції. Це зворушливо, хвилююче та відповідально. Так і хотілось сказати: "Ласкаво просимо додому", – каже Ткаченко.

Міністр також пояснив, в чому унікальність цього історичного документа. За його словами, це перша в світі Конституція, що визначала основи державного устрою, форми правління і в якій окреслювались державні кордони.

"У ній вже тоді йшлося про цілісність і непорушність кордонів України та відновлення братерства з Кримською державою", – наголосив міністр.

Латиномовна конституція буде представлена на шведській виставці "Раритети Української козацької держави – Гетьманщини XVII- XVIII ст." у Софії Київській. На експозиції представлять ще три старовинні предмети тих часів: булаву гетьмана Пилипа Орлика з Міської бібліотеки Лінчопінга, а також предмети, що зберігаються в Україні. Це Мощехранительниця – знак Гідності Голови Української Держави, або Клейнод Гетьмана Івана Мазепи, а також два оригінали універсалів гетьмана Івана Мазепи.

Побачити історичні експонати всі охочі зможуть вже з 16 серпня.

Конституція Пилипа Орлика

Унікальний для української політичної думки документ, втілена в мову правових угод філософія та ідеологія “суспільного договору”. Конституція Орлика за своєю формою є договором гетьмана зі старшиною і всім Військом Запорозьким, а за змістом – документом, що в політико-правових поняттях того часу обґрунтовує права України на державну самостійність та власний устрій.

Документ вважається однієї з перших конституцій Європи.

До України привезли оригінал Конституції Пилипа Орлика. Перші фото

Після смерті Івана Мазепи гетьманом обирають Пилипа Орлика. Якраз вибори гетьмана супроводжувалися підписанням відповідних угод. В документі йшлося про суверенну республіку під протекторатом шведського короля.

В "Пактах й Конституції законів…" йшлося про обмеження прав гетьмана, окреслювалися його обов’язки та визначався майбутній лад держави. Підписали документ гетьман Орлик, а від запорожців – кошовий отаман Кость Гордієнко.

Складається документ з преамбули й шістнадцяти розділів. Згідно з ними законодавча влада надається Генеральній Раді, що виконує роль парламенту. Найвищу виконавчу владу мали гетьман разом із Радою генеральної старшини, а всі юридичні справи належали до юрисдикції Генерального суду.

Оригінал документу написано латиницею, він постійно знаходиться у Національному архіві Швеції і раніше ніколи не покидав стін цієї інституції.

Окрім латинського варіанту Конституції Пилипа Орлика є україномовний варіант, який був підписаний гетьманом. Втім, оригінальна титульна сторінка конституції зберігається у Російському державному архіві давніх актів у Москві.

Цікаво і те, що 300 (!) років тому там вже були передбачені гарантії непорушних громадських вольностей. Тобто ця Конституція засвідчує давні демократичні традиції українців, адже з’явилась на 77 років раніше за американський Основний закон про свободу прав.

Що відомо

  • На організацію святкування 30-ї річниці незалежності України планується витратити орієнтовно 5 423, 2 мільйонів гривень, у тому числі додаткова потреба складе 840, 5 мільйонів гривень.
  • 24 серпня на День Незалежності у Києві планується провести урочистий концерт та парад військ на Хрещатику та Майдані Незалежності з прольотом авіації за участі країн-партнерів.
  • Президент Володимир Зеленський підписав указ про відзначення 30-ї річниці проголошення незалежності України, який передбачає проведення військового параду.

Читайте також

Які культурні заходи відвідати до Дня Незалежності. Поради від Мінкульту

Як приймали Конституцію України. Тисячолітня хроніка подій

На початок