Жодна автошкола на Сумщині не навчає людей з інвалідністю їздити на авто з ручним керуванням

Жодна автошкола на Сумщині не навчає людей з інвалідністю їздити на авто з ручним керуванням

Жодна автошкола на Сумщині не навчає людей з інвалідністю їздити на авто з ручним керуванням
.

На Сумщині немає автошкіл, які б навчали людей з інвалідністю їздити на авто з ручним керуванням. Усі, хто має в цьому потребу, мають їхати до Києва або інших областей.

Ігор Лугина отримав інвалідність у січні 2017-го в боях на Світлодарській дузі. Нині займається спортом. У травні 2021 року у відбірковому етапі представляв Сумщину на “Іграх Воїнів”. Нещодавно Ігор вирішив здати на права.

“В Інтернеті вбив "автошкола", подзвонив туди, кажу: людина з обмеженими можливостями, що для цього потрібно? Вона каже: спочатку треба медкомісію пройти. Я кажу: ок. З тестем своїм поїхав, він знає, де проходити. Пройшов, все, потім дзвоню цій жінці, кажу: я пройшов комісію, мені треба авто на ручному керуванні. А вона: ой, це треба подзвонити, у нас такої немає машини”, - розповідає Ігор.

права для людей з інвалідністю

Найближче місто, де йому запропонували навчання, – Київ. Але скористатись послугами столичної школи він не може. “По-перше, за автошколу треба заплатити, платити за паливо, і мені цей період десь прожити треба. Я тепер на 100% впевнився, чому у нас людина на інвалідних візках так себе ведуть, їм легше замкнутися в собі, сидіти вдома”, - каже Ігор.

У Сумській області діє 56 автошкіл, які навчають на водіїв різних категорій. Жодна з них не має автомобілів з ручним керуванням для підготовки людей з інвалідністю, говорить заступник начальника відділу обласного сервісного центру МВС Віталій Вітковський. За його словами, у сервісному центрі готові приймати іспити у таких водіїв, але за його практики, з 2014 року, таких випадків не було.

права для людей з інвалідністю

“З початку року водії з ручним керуванням в сервісних центрах Сумської області не складали. Є зареєстровані транспортні засоби з ручним керуванням, переобладнані відповідно, але окремо їх статистика не ведеться”., - каже він.

Уперше про таку ситуацію почули у сумському Центрі учасників бойових дій. Пропонують схему, як допомогти Ігорю Лугині отримати права на автівку з ручним керуванням. Для цього, каже директор центру Олександр Мордванюк, можна укласти угоду між заявником, автошколою та міським департаментом соцзахисту.

“Якщо в Сумах чогось немає, але є на щось фінансування, за заявою учасника бойових дій чи особи з інвалідністю внаслідок війни, чи батьків загиблого, складається тристоронній договір, це питання вивчається і школа, в якої немає цих машин, але є в них бажання і відповідна ліцензія, вони орендують цю машину, наприклад, з Полтави, Харкова чи з Києва. Людина отримує фахову підготовку, здає екзамен і отримує права”, - каже він.

Читайте також: Новий порядок надання засобів реабілітації для людей з інвалідністю: готовність у Сумах

У департаменті соцзахисту міської ради Ігорю надали консультацію щодо необхідних документів, розповіла заступниця начальника Вікторія Литвиненко. Вона посилається на постанову Кабінету Міністрів №432, яка гарантує навчання атовцям за державні кошти.

"На сьогоднішній момент ця особа має висновок водійської комісії про те, що він може, але йому ще потрібно в індивідуальну програму реабілітації внести відповідні записи. З нашою МСЕК це питання ми вже опрацювали, вони чекають, особа підійде, за наявністю висновку відповідної комісії, вони внесуть дані”, - сказала Литвиненко.

Також Ігорю Лугині треба буде написати заяву на навчання та отримати направлення з центру зайнятості, говорить Вікторія Литвиненко. Нині, за словами чиновниці, за програмою професійної адаптації, навчання на водіїв категорії "В" проходитимуть 28 АТОвців. 2021 року, каже, на програму їхньої професійної адаптації у бюджеті мають 296 тис грн.

Володимир Слободян зараз використовує автівку з ручним керуванням. Інвалідність отримав під час проходження строкової служби в радянській армії.

“Перший автомобіль я отримав від держави у 1984 році – "Запорожець". Другий – у 1991-му. На тому епопея закінчилась. Був змушений придбати його самостійно і переобладнати на ручне керування двома руками. Ще до війни на сході, в Донецьку, в інституті було розроблене управління для ручного керування саме для такої машини, як в мене зараз”, - розповідає він.

Переобладнання провели на одному із сумських СТО. Володимир Слободян говорить, що готовий ділитися своїм досвідом з іншими "візочниками" та автошколами. В інтернеті зараз можна знайти пропозиції від виробників для переробки авто на ручне керування.

Читайте нас у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

На початок