Дітей з синдромом Дауна та їхніх братів і сестер навчатимуть музиці онлайн

Дітей з синдромом Дауна та їхніх братів і сестер навчатимуть музиці онлайн

Дітей з синдромом Дауна та їхніх братів і сестер навчатимуть музиці онлайн
.

В Україні розпочав роботу експериментальний музичний онлайн-гурток для дітей з синдромом Дауна та їхніх рідних братів та сестер. Ініціатива започаткована ВБО “Даун Синдром” за підтримки Українського культурного фонду. Про це організатори розповіли у пресрелізі.

Під час проєкту працюватимуть психолог Юлія Головата, корекційний педагог Ольга Лісненко, музичні педагоги Валерія Бровко-Дивина та Юлія Мирончук. Вони прагнуть розвинути потенціал до музикування у дітей із синдромом Дауна, який допоможе їм висловитись та комунікувати через музику.

Головною складовою проєкту є інформаційна кампанія "Музика – важлива. Музика – можлива", спрямована на інформування суспільства до можливостей та здібностей дітей з синдромом Дауна. В ВБО "Даун Синдром" пояснюють, що музикування для цих дітей є не лише творчістю та самовираженням, але й потужним терапевтичним інструментом: він розвиває ритміку, комунікативні навички та внутрішній самоконтроль, що сприяє можливості соціалізації та самореалізації у суспільстві.

Дітей з синдромом Дауна та їхніх братів і сестер навчатимуть музиці онлайн
Два брати навчаються музиці.

У гуртку будуть займатися не лише діти з синдромом Дауна, а і їхні молодші чи старші брати та сестри, щоб у сім’ї не виникала дисгармонія через перетягування уваги батьків.

“Було помічено, що в сім'ях, де виховується дитина з інвалідністю, дуже часто саме цій дитині приділяється більше часу та уваги батьків. Відповідно, інші діти родини страждають через нестачу цієї уваги, – зазначають організатори. – Ми хочемо привернути увагу до такої проблеми, підтримати й інших дітей у сім’ї та показати можливості вирішення таких труднощів”.

У межах проєкту будуть розроблені педагогічні рекомендації для ознайомлення з музикуванням дітей з синдромом Дауна для працівників музичного і педагогічного напрямків та інших зацікавлених осіб. Буклет в електронному форматі буде розміщено у відкритому доступі, а також розіслано до музичних установ з різних областей України.

Також всі охочі можуть долучитися до 2 онлайн-зустрічей, де музичні педагоги поділяться досвідом та дадуть відповіді на питання, що виникнуть у аудиторії в процесі реалізації проєкту.

Ініціатива триватиме до кінця жовтня, але за наявності зовнішнього фінансування можливе продовження діяльності гуртка.

Синдром Дауна – це генетична аномалія, яку спричинює присутність додаткової хромосоми у 21 парі. Синдром Дауна не є хворобою і не лікується.

ВБО "Даун Синдром" об'єднує батьків дітей з синдромом Дауна та іншими особливостями розвитку. Організація об'єднала понад 500 українських сімей, які виховують дітей з синдромом Дауна.

За останні 10 років в Україні щорічно реєструються від 445 у 2012 році до 217 у 2019 році новонароджених дітей із встановленим синдромом Дауна. Частота народження дітей з синдромом Дауна складає 74-80 на 100 тис. новонароджених.

Читайте також

На початок