Фестиваль коноплярства відбувся на Сумщині

Фестиваль коноплярства відбувся на Сумщині

Доповнено
Фестиваль коноплярства відбувся на Сумщині
. Суспільне Суми

У селищі Сад під Сумами 7 серпня стартував фестиваль коноплярства — "Hemp Fest". Четвертий рік поспіль його організовує інститут сільського господарства північного сходу Національної академії аграрних наук, аби популяризувати коноплю як культуру, яка використовується в різних галузях.

У перший день — у програмі: ярмарок, концерт, виставки, майстер-класи, фотозони та інші розваги.

“Щойно прийшли, хочемо все встигнути, подивитися, спробувати. Для дітей — розвага і самим цікаво”, — каже гостя фестивалю Вікторія.

Фестиваль коноплярства розпочався на Сумщині

“Кожен рік відвідуємо, хочу показати онучці наше минуле: з чого воно складалося, які були рослини, що вирощують на нашій землі. Сподобалась нам олія конопляна, яку ми купили. Моя ще мама покійна без кінця нам говорила, що дуже добре масло з коноплі”, — говорить гостя фестивалю Надія Гнатенко.

Фестиваль коноплярства розпочався на Сумщині

Родина Вдовичів із Нижньої Сироватки відвідує фестиваль другий рік поспіль. Вони представили власну випічку, все – з додаванням коноплі: бісквіт з конопляним ядром і шоколадом, пахлава з конопляним ядром замість горіхів.

“Коноплі мають специфічний смак. Для тих людей, які вживають постійно хлібобулочні вироби з борошна, для них це буде щось не те. Однак коли ти втягуєшся, – розумієш, що це дуже класна штука, тому що ситна”, — говорить учасник фестивалю Юрій Вдович.

Фестиваль коноплярства розпочався на Сумщині

Житомирський дизайнер Олег Земнухов, каже, що 20 років використовує конопляну сировину в своїй роботі.

“Я сьогодні привіз конопляне взуття, устілки, а також новинку – конопляний квас. Тоді, коли я починав цим займатись, це було забуте, тільки відроджувалось, і мені хотілось до цього сили прикласти”, — розповів він.

Свою конопляну продукцію представили понад 30 виробників із Сум, Полтави, Чернігова, Житомира, Києва, Рівного.

Фестиваль коноплярства розпочався на Сумщині

“Вперше відвідуємо цей фестиваль і дуже цікаво побачити продукцію Сумщини. Одяг з коноплі побачили цікавий, борошно.Цього ми не знали, тому дуже цікаво”, — зазначив гість фестивалю Роман Середа.

Читайте також: На Сумщині у серпні відбудуться 10 фестивалів

“Це третій фестиваль, який ми відвідали. Весело провести час, краще, ніж дома сидіти. Взагалі багато цікавих виробів з коноплі. Перший рік купували конопляні вироби, а зараз в принципі ми вже все куштували”, — каже гостя фестивалю Дар’я Кіяшко.

Фестиваль коноплярства розпочався на Сумщині

“Думаю, що всі фестивалі – це щось нове і дуже весело провести час дуже добре”, — зазначила гостя фестивалю Тетяна Кошелевська.

На Сумщині коноплярство — достатньо розвинене, каже один з організаторів фестивалю, директор Інституту сільського господарства Північного сходу НААН України Віктор Кабанець: в області коноплі вивчають, вирощують та перероблюють.

“Сумщина і сьогодні, і вчора, і, дай Боже, завтра є лідером у коноплярстві. На Сумщині працює дві унікальні наукові установи, на Сумщині є підприємства з переробки, вирощують цю культуру. В Україні за останні чотири роки, за час проведення нашого фестивалю, посівні площі збільшились вдвічі, з 2-3 тисяч до 4-5 тисяч гектарів. А от на Сумщині в торік було — в межах 300 гектар. У цьому році — вже близько 600”, — говорить він.

Фестиваль коноплярства розпочався на Сумщині

Фольклорно-етнічний фестиваль коноплярства "HempFest" присвячений коноплярству, бо Сумщина є лідером серед регіонів України у цій галузі. За даними Сумської облдержадміністрації, площі посіву конопель у 2021 році перевищують 500 га, що вдвічі більше, ніж минулого року.

Читайте нас у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

На початок