15-річний Середа - шостий у фіналі Олімпіади-2020 зі стрибків у воду

15-річний Середа - шостий у фіналі Олімпіади-2020 зі стрибків у воду

15-річний Середа - шостий у фіналі Олімпіади-2020 зі стрибків у воду
. Олексій Середа. Фото: AP Photo/Dmitri Lovetsky

Дебютна Олімпіада-2020 закінчилася для українця двома місцями у топ-6.

15-річний український спортсмен Олексій Середа посів шосте місце на дебютній для себе Олімпіаді у Токіо у змаганні зі стрибків у воду з 10-метрової вишки.

Середа подолав кваліфікацію та півфінал перед тим, як опинитися у фіналі. У півфінальному виступі український стрибун показав сьомий результат, припустившись хиби під час четвертого стрибка.

Читайте також: 15-річний українець Середа - у фіналі стрибків у воду на Олімпіаді-2020

У фіналі український стрибун намагався покращити свій результат. І це йому вдалося.

Як виступив Олексій Середа у фіналі?

У фіналі стрибків у воду з 10-метрової вишки змагалися 12 спортсменів, які подолали півфінал. Як і на попередніх етапах змагань, атлети мали виконати шість стрибків із різною складністю, виконання яких оцінювали судді.

Середа розпочинав виступи 7-м. Порядок старту спортсменів залежав від місця у кваліфікації, а спортсмени йшли один за одним у зворотньому порядку.

Українець вдало розпочав виступи у фіналі Олімпіади-2020. За підсумками трьох стрибків Середа тримався у топ-6, мінімальна оцінка за спробу - 79.20 балів.

Вирішальним для Середи був четвертий стрибок - він з'явився у програмі спортсмена нещодавно. У кваліфікації та півфіналі 15-річний українець отримував мінімальні оцінки за його виконання, що у підсумку відображалося на його подальшій боротьбі.

У фіналі Середа отримав за цей стрибок більш, ніж удвічі більше за виступ у півфіналі - 56.10 бали. Але усе одно після нього опустився на сьоме місце.

Попереду у Середи були не найскладніші стрибки - складність 3.0 та 3.2. У його конкурента - 14-річного японця Рікуто Тамії складність була вищою: 3.4 та 3.6.

Проте після п'ятого стрибка Середа випередив японця. Він виконав стрибок з оцінкою 75.00, японець - лише на 35.70.

Українець спробував зачепитися за топ-5. Але обійти ще й представника ОКР Віктора Мінібаєва Середа не зміг, хоча й втримав шосте місце.

У драматичній боротьбі перші два місця на п'єдесталі зайняли представники Китаю Юан Чао та Джан Ян. Британець Томас Дейлі, який боровся із ними за "золото", у підсумку лише третій.

Стрибки у воду, 10-метрова вишка. Фінал

  1. Юан Чао (Китай) - 582.35
  2. Джан Ян (Китай) - 580.40
  3. Томас Дейлі (Велика Британія) - 548.25

...

  • 6. Олексій Середа (Україна) - 461.70

Олексій Середа вдруге закінчив виступи у фіналі Олімпіади-2020 на шостому місці. Аналогічним чином українець виступив у синхронних стрибках з 10-метрової вишки.

Читайте також: Україна - шоста в єдиному синхронному виді стрибків у воду на Олімпіаді

Що відомо

  • Середа - другий стрибун у воду, який змагався у фіналі Олімпіади з 10-метрової вишки. У 2012 році на Іграх у Лондоні виступив Олександр Бондар - 12-е місце.
  • Таким чином, результат Олексія Середи є найкращим за всю історію виступів на Олімпіаді. За винятком його та Бондара, решта українських стрибунів у воду на Олімпіадах у фінал не потрапляли.

Хто такий Олексій Середа

  • 15-річний український стрибун у воду, представник Луганської області.
  • Середа - 2-разовий призер Євро зі стрибків у воду. На домашньому чемпіонаті Європи він виграв "золото" та "срібло" в особистих та синхронних стрибках у воду з 10-метрової вишки.
  • У 2021 році Середа став чемпіоном Європи з водних видів спорту у синхронних стрибках з 10-метрової вишки.

Усі результати України у стрибках у воду на Олімпіаді-2020

На початок