"Їла морепродукти та курячі консерви". На Харківщині госпіталізували жінку з ботулізмом

"Їла морепродукти та курячі консерви". На Харківщині госпіталізували жінку з ботулізмом

"Їла морепродукти та курячі консерви". На Харківщині госпіталізували жінку з ботулізмом
. Суспільне Харків

На Харківщині зареєстрували другий випадок ботулізму у 2021 році. 31-річну жительку Харкова ушпиталили до обласної інфекційної лікарні у стані середньої тяжкості.

Жінка захворіла 29 липня, її госпіталізували 4 серпня, наразі її стан стабільний, розказав 6 серпня у коментарі Суспільному директор обласної інфекційної лікарні Павло Нартов.

"Дівчині 31 рік, хворіє вже 10 день. Вона відпочивала у Бердянську, там їла мідії, устриці, креветки, рапани, курячі консерви — що саме стало причиною хвороби, невідомо. До нас її госпіталізували з клінічними проявами ботулізму: порушення зору, сухість у роті, були кишкові прояви. Ми провели дезінфікаційну терапію, ввели гептавалентний антитоксин. Стан покращився, почуває себе задовільно", — розказав Павло Нартов.

Жінка відпочивала та харчувалася у Бердянську разом з чоловіком та сестрою, симптоми отруєння у неї з'явилися 1 серпня, повідомляє обласний центр контролю та профілактики хвороб.

30 липня протягом доби чоловік хворої мав розлади шлунку та підвищену температуру, сестра 31-річної жінки жодних симптомів отруєння не мала. Хвора не зверталася до медиків протягом трьох діб та лікувалася самостійно, повідомляють у центрі контролю та профілактики хвороб.

"4 серпня у постраждалої погіршився зір — з’явилось двоїння в очах. Тільки тоді вона вирішила звернутись за медичною допомогою", — йдеться у повідомленні.

Ботулінічний антитоксин, який дали хворій, був в обласній інфекційній лікарні, розказав її директор Павло Нартов.

"Цей препарат не завжди є. Він надходить до нас централізовано, держава закупає його на всю країну, він з Канади, коштовний. Ми рахуємо, скільки у середньому за рік у нас відбувається випадків ботулізму, подаємо заявку та централізовано його постачають", — розказав директор обласної інфекційної лікарні.

Читайте також

Експерти пояснили, чому небезпечна в'ялена та сушена риба

На початок