У Тернополі складають іспит з володіння державною мовою

У Тернополі складають іспит з володіння державною мовою

У Тернополі складають іспит з володіння державною мовою
. Суспільне Тернопіль

Десять осіб складали іспит на рівень володіння державною мовою в Тернополі. Це претенденти на посади в органи місцевого самоврядування, а також поліцейські. Про це Суспільному розповіла інструкторка іспиту Ольга Василюк.

За її словами, іспит складається з чотирьох частин: знання культури мови, читання, письма та говоріння.

У пункті, де складають іспит, 10 столів із ноутбуками. Інструктор Борис Кобильник допомагає учасникам зайти в електронний кабінет, щоб розпочати іспит. На виконання завдань в учасників – 2 години. Першим з ними впорався Олександр Формігей.

"Тести початкові були важкі. Там багато було варіантів, більше сидів, вагався, роздумував. Тема переказу була цікава. Була тема за ораторського мистецтва і вміння спілкуватися із співрозмовниками", – каже Формігей.

Катерина Волошина розповідає, прийшла на іспит з української, бо хоче працевлаштуватися на державну службу. Жінка каже, завдання були нескладними:

"Я проходила пробні тести. Деякі питання мені попалися з того переліку, який був на сайті комісії з питань державної мови. Всі теми були висвітлені на сайті, можна було підготуватися, нічого важкого не було. Якщо підготуватися і прочитати тлумачний словник, словник слів іншомовного походження, бо також були завдання на встановлення відповідників. В загальному я задоволена, чекаю результатів".

Анатолій Кіт – поліцейський. Чоловік розповідає, скласти іспит з української мови було легше, ніж зареєструватися для участі в ньому:

"Є невеличка проблема з реєстрацією на проходження іспиту. Протягом кількох днів ми пробували з товаришем неодноразово реєструватись і це не вдавалось нам. Відповідь висвітлювалась про те, що немає місць в іспитовому центрі. Їх не так багато є і в Тернополі".

У Тернополі складають іспит з володіння державною мовою
Іспит складає 10 осіб. Суспільне Тернопіль

Інструктор іспитового центру Борис Кобильник розповів, на Тернопільщині є два центри, де можна скласти іспити з української мови – в обласній бібліотеці для молоді в Тернополі та в Збаражі.

"Для того, щоб з’явилися місця, потрібно слідкувати, наприклад, сьогодні минув екзамен, і тепер можна зайти у свій персональний кабінет і шукати, чи є вільні місця в Тернопільській області. Вони переважно з’являються, коли якраз екзамен вже пройшов, тоді можна вибирати, тому що формуються списки в Києві на наступний екзамен", – каже Кобильник.

Люди, які успішно складуть іспит, отримають державний сертифікат.

Наразі іспит на підтвердження рівня володіння державною мовою склали 53 особи, каже Борис Кобильник. Серед них, прокурори, судді, поліцейські, директори шкіл, а також особи, які отримують громадянство України.

Що відомо

  • У Тернополі держслужбовці складали іспит з української мови.
На початок