8 років ув'язнення. Суд оголосив вирок у справі шести львівських патрульних

8 років ув'язнення. Суд оголосив вирок у справі шести львівських патрульних

Доповнено
8 років ув'язнення. Суд оголосив вирок у справі шести львівських патрульних
. Суспільне Львів, архівне фото

3 серпня у Галицькому суді оголосили вирок шістьом патрульним, яких звинувачують у перевищенні службових повноважень, через які помер чоловік. Їх засудили до 8 років позбавлення волі кожного. Про це з суду повідомляє кореспондентка Суспільного Ірина Мочульська.

Засідання суду розпочалося о 11 годині ранку. Вранці перед Галицьким судом зібралися колеги та рідні патрульних.

"Ви розумієте – хлопців судять за те, що вони робили свою роботу. Ну як не буде справедливого суду, то значить ми будемо вирішувати хлопцям долю в інших судах, дійдемо до Європейського суду, якщо потрібно", — каже мама патрульного Марія Гетьман.

Суд ухвалив, що патрульні підрозділу тактико-оперативного реагування (ТОР) Назарій Андрушків, Олександр Демчина, Степан Дорош, Дмитро Леськів, Олег Устіяновський та Станіслав Гетьман перевищили владу і службові повноваження(ч. 1 ст. 28, ч. 3 ст. 265 ККУ). Чоловіків засудили до 8 років позбавлення волі із позбавленням права займати посади, пов’язані із адміністративно-розпорядчими функціями.

Також суд постановив стягнути з державного бюджету моральну шкоду понад 4 млн грн на користь родичів загиблого.

"Судом першої інстанції ухвалено обвинувальний вирок, про обвинувачення шести патрульних у кримінальному провадженні за статтею 365 частиною 3 та частиною першою статті 28. А саме у тому, що вони у ніч з 8 на 9 лютого 2018 року під час затримання потерпілого перевищили свої службові повноваження та обов’язки, що супроводжувалось насильством та внаслідок чого потерпілий загинув", — каже прокурор Львівської обласної прокуратури Володимир Рубцов.

У залі суду після оголошення вироку батьки померлого хлопця Володимира Клима таке рішення не коментували.

Звинувачений патрульний Назарій Андрушко із рішенням суду не погоджується:

"Це чисте безглуздя, повністю вирок був зачитаний в односторонньому порядку, все вирвано з контексту. Це просто обурення таке, що я не можу передати емоції словами. Це можна назвати повністю сфабрикованою справою. Наслідком цього всього буде те, що Патрульна поліція, і взагалі поліція в Україні – буде боятися перевіряти наркозлочиців, тих, хто розповсюджує наркотики", — каже звинувачений поліцейський Назарій Андрушко.

Із рішенням суду не згодне і керівництво Патрульної поліції Львівщини:

"Вважаємо, що наші хлопці діяли в межах чинного законодавства. Так, сталася трагедія, але через це ламати шість доль хлопців, це не правильно", — каже керівник Львівської патрульної поліції Роман Пилипенко.

На це рішення суду поліцейські можуть подати апеляцію, для цього вони мають 30 днів. За словами Романа Пилипенка, адвокати обвинувачених уже готують відповідні документи.

Що відомо

  • 9 лютого 2018 року під час перевірки патрульними грального закладу в центрі Львова один із відвідувачів проковтнув пакет, ймовірно із наркотичною речовиною. 22-річний чоловік помер на місці події.
  • Шістьом патрульним, які перевіряли заклад, оголосили про підозру. Галицький районний суд відправив їх під домашній арешт.
  • Судові засідання у цій справі тривали більше 2 років. Правоохоронців обвинувачують за двома статтями — це ч.1 статті 28 КК України (злочин, вчинений групою людей) та за ч.3 статті 365 КК України (перевищення влади або службових обов'язків правоохоронними органами). Їм загрожує до 10 років позбавлення волі.

Читайте нас у Telegram: головні новини регіону

На початок