Відсторонений легкоатлет Коваленко їде на Олімпіаду в Токіо. Чи є у нього шанс вийти на змагання

Відсторонений легкоатлет Коваленко їде на Олімпіаду в Токіо. Чи є у нього шанс вийти на змагання

Відсторонений легкоатлет Коваленко їде на Олімпіаду в Токіо. Чи є у нього шанс вийти на змагання
. НОК

У федерації легкої атлетики стверджують, що така можливість існує.

Перед стартом легкоатлетичних змагань на Олімпіаді-2020 у Токіо стало відомо про відсторонення трьох українських спортсменів. Змагання на Олімпійських Іграх мають пропустити Михайло Гаврилюк, Назар Коваленко та Наталя Пироженко-Чорномаз.

Відсторонення усіх трьох українських атлетів пов'язане з тим, що вони не надали своєчасно три допінг-проби. У Федерації легкої атлетики України (ФЛАУ) пов'язали це рішення з тим, що через пандемію коронавірусу календар змагань зазнав змін, і час, який мали спортсмени на надання відповідних проб, був обмежений.

Читайте також: Трьох українських легкоатлетів відсторонили перед стартом на Олімпіаді-2020. У чому причина

Проте один із легкоатлетів має намір взяти участь на Олімпіаді, незважаючи на відсторонення. А у федерації повідомили, що така можливість існує.

Що трапилося?

Назар Коваленко, представник олімпійської збірної України у спортивній ходьбі, повідомив, що відправляється в Токіо, незважаючи на відсторонення. За його словами, питання його участі вирішується.

"Офіційно: я їду на Олімпійські Ігри в Токіо. Виліт - о 14:30 другого серпня з аеропорту "Бориспіль". Всю іншу інформацію буду коментувати після свого фінішу 5 серпня", - повідомив Коваленко у Facebook.

У федерації легкої атлетики підтвердили: Коваленко справді їде в Токіо для участі на Олімпіаді. І зазначили, що він має можливість виступити на Іграх, оскільки розраховує здати там допінг-тест.

"Він дійсно їде на Олімпіаду. У нього є достатня кількість змагальних спроб і час здати ще один тест. Поки що розглядається питання його участі, тому що у нього старт після 2 серпня. [Він може здати тест в Токіо], так", - зазначила генеральна секретарка ФЛАУ Іоланта Хропач у коментарі Tribuna.com.

За словами представниці федерації легкої атлетики, якщо тести Коваленка приймуть, його можуть допустити до змагань.

"Там вже далі будуть дивитися. [Коваленко] ще має пройти тест на кров. Скоріше за все, він здаватиме його вже в Токіо. Якщо вони його приймуть, то зможуть і допустити. Але це буде вирішувати лише незалежний орган з боротьби із негативними явищами у легкій атлетиці (AIU)".

Водночас щодо Гаврилюка та Пироженко-Чорномаз рішення є остаточним.

"Ні, у них не сплинуть три тижні після попереднього тесту. Гаврилюк, наприклад, здавав свою пробу 25 липня, а його старт вже скоро. Просто не вистачило часу".

Хто такий Назар Коваленко

  • 34-річний український спортсмен, виступає у спортивній ходьбі (дистанція - 20 км).
  • Коваленко брав участь на двох Олімпійських Іграх. У Лондоні він посів 27-е місце, а у Ріо став 40-м на дистанції 20 км.
  • У 2011 та 2021 роках Коваленко переміг на чемпіонаті України зі спортивної ходьби на 20 км.
  • Назара Коваленка в минулому дискваліфікували на три роки через вживання допінгу. Однак термін дискваліфікації сплинув у 2020-му, після чого він відновив виступи.

Що далі

  • Четвер, 5 серпня. Спортивна ходьба на 20 км.
На початок