Чому лікарям Харківщини не вистачає грошей на зарплату: відповідає Нацслужба здоров’я

Чому лікарям Харківщини не вистачає грошей на зарплату: відповідає Нацслужба здоров’я

Чому лікарям Харківщини не вистачає грошей на зарплату: відповідає Нацслужба здоров’я
. Суспільне Харків

Протягом тижня лікарні у Куп’янську та Валках на Харківщині заявили про нестачу коштів на зарплати працівникам. Зменшення фінансування лікарень у Нацслужбі здоров'я пов’язують з завершенням перехідного періоду та невнесенням даних про пацієнтів в електронну систему.

Про це в ефірі розмовної студії "Сьогодні.Головне" розповіла представниця Національної служби здоров’я України у регіоні Вікторія Мілютіна.

За її словами, перехідне фінансування складало до 10% бюджету лікарні, а 1 квітня 2021 року перехідний період закінчився. Також менше грошей лікарні отримали й через невнесення даних про пацієнтів до електронної системи. Мілютіна пояснює, сума виплат лікарням за окремими пакетами базується виключно на даних про кількість пацієнтів в електронній системі.

"Якщо ми беремо 2019 і 2020 роки, то у паперовій формі, яку подала Валківська лікарня, відвідуваність не зменшилася, але по амбулаторному пакету ми брали найкращий місяць: це сім консультацій в електронній системі. Тобто вони внесли в систему сім записів. Були заперечення, що не було комп’ютерів. Але для того ж і був перехідний період", — каже Вікторія Мілютіна.

За її даними, минулого року за договорами з НСЗУ Валківська лікарня отримала 24 мільйони 452 тисячі гривень. Цього року договори укладені на майже 13 мільйонів гривень.

"До того ж у них буде ще додаткова угода по терапії, хірургії, як у всій країні, на четвертий квартал. Це буде п'ять мільйонів 663 тисячі гривень", — додає Мілютіна.

Читайте також: Медики Куп'янська, як і їхні колеги у Валках, чекають на погашення заборгованості із виплат

27 липня директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ побувала у Куп’янську, де борги за основними пакетами та ковідним договором склали близько 9 млн грн. Вікторія Мілютіна називає затримку виплат за основними контрактами у Куп’янську "технічними моментами".

"Минулого року Куп’янська лікарня по амбулаторно-консультативному пакету отримала майже 15 мільйонів гривень на 9 місяців. А цього року — сім. У зв’язку з тим, що ми хоч і брали найкращий місяць за внесеними даними в електронну систему, але, на жаль, цього вистачило лише на сім мільйонів", — сказала Мілютіна.

Що відомо

  • Перша акція протесту медиків у Валках відбулася 17 червня. Заступник голови Харківської облдержадміністрації Михайло Черняк сказав, що працівники Валківської ЦРЛ отримають гроші "найближчим часом". 18 червня працівникам виплатили травневий аванс.
  • Проблеми з фінансуванням керівник закладу пов'язував із роботою НСЗУ. У боргах лікарні почала розбиратися прокуратура. 20 липня стало відомо, що медзаклад чекає аудит, а до керівництва лікарні в обласному департаменті охорони здоров'я є питання.
  • 23 липня посадовці закликали медиків не перекривати трасу, але акція відбулася 24 липня. У Міністерстві охорони здоров'я звернули увагу на зарплатні борги у Валківській лікарні.
На початок