35 "За": на Закарпатті звільнили заступників голови облради

35 "За": на Закарпатті звільнили заступників голови облради

Оновлено
35 "За": на Закарпатті звільнили заступників голови облради
. Суспільне Закарпаття

На Закарпатті звільнили першого заступника голови Закарпатської облради Андрія Шекету та заступника облради Дениса Мана. Рішення про дострокове припинення їх повноважень підтримали 35 депутатів на другому пленарному засіданні третьої сесії Закарпатської обласної ради 29 липня.

Першого заступника Андрія Шекети та заступника Дениса Мана на засіданні третьої сесії Закарпатської обласної ради у залі не було. На сесії повним складом не з’явилися 3 фракції: "Батьківщина", "Європейська солідарність" та "Рідне Закарпаття".

35 "За": на Закарпатті звільнили заступників голови облради
Суспільне Закарпаття

Що говорять в Закарпатській облраді

Шекета та Ман пропрацювали на посадах заступників голови Закарпатської облради майже 8 місяців. Наразі вони залишаються депутатами облради.

"На попередньому засіданні було прийнято рішення про переформатування комісій, що у свою чергу вплинуло на формування такого органу як президія обласної ради. Це рішення про комісію зараз знаходиться на розгляді в суді. Ми вважаємо, що воно було прийнято з рядом порушень і може бути визнане незаконним. Тому ми не брали участь у цьому засіданні. Це було наше політичне рішення. І так само я розумію, що це було таке ж політичне рішення наших колег по сесійній залі з «Рідного Закарпаття» та «Європейської Солідарності", — розповів Андрій Шекета.

Денис Ман сказав: "Це не означає, що ми перестаємо працювати. У сесійній залі продовжуємо свою роботу. Ми бачимо, як непрофесійно сьогодні проведена сесія. Списується це чомусь на технічні помилки. Вважаю, що варто подарувати голові обласної ради регламент".

Голова облради Олексій Петров прокоментував ситуацію після завершення сесії.

"Політична ситуація в області постійно трансформується. Ми шукаємо вдосконалення, ми шукаємо більшої стійкості. Ми шукаємо можливості голосувати за гострі соціальні питання життєзабезпечення нашого краю. Напевно, не всі депутати мали бажання, можливість фізично приймати і долучатися до цього питання, а тому було прийнято рішення щодо такого, як ми казали переформатування або розширення коаліцій", — розповів Олексій Петров.

35 "За": на Закарпатті звільнили заступників голови облради
Суспільне Закарпаття

Політолог про рішення облради

На сесії також обрали нового заступника голови облради – це Василь Іванчо з фракції "За майбутнє". Вакантною поки є посада першого заступника. Політолог Михайло Шелемба вважає: її може посісти один із кандидатів від фракції "КМКС" Партія угорців України". На його думку, таким чином завершують формування нової більшості в облраді. Каже: йдеться про прихід до влади людей, які з грудня минулого року були в опозиції.

"За 8 місяців діяльності тої більшості — це є великий термін. Будемо казати, розпуск тої більшості був спричинений тим, що були провалені певні голосування, тому що не вистачило голосів. У нинішній більшості так само є невелика їхня кількість — це є 37 депутатів. І так само можливі варіанти, що за певні питання не будуть знаходити голоси. Тому це призведе обласну раду в так званий турбулентний режим, коли важко буде знаходити за певні питання 37 голосів", — розповів політолог Михайло Шелемба.

Що відомо:

  • Депутати обрали двох заступників голови Закарпатської облради: ними стали Андрій Шекета від ВО "Батьківщина" (перший заступник) та Денис Ман від "Європейської Солідарності". Таке рішення прийняли 7 грудня на першій сесії облради.
  • За кандидатуру Андрія Шекети проголосував 41 депутат, за Дениса Мана — 36.
  • 24 червня на засіданні обласної ради прийняли проєкт рішення про переформатування депутатських комісій. Зокрема, очолили їх представники партій "Слуга Народу", "Опозиційна платформа — За життя", "КМКС Партія угорців України", "Команда Андрія Балоги" та "За майбутнє". Натомість депутати від "Європейської Солідарності", "Батьківщини" та "Рідного Закарпаття", які до цього очолювали комісії, тепер залишилися без головування. Проєкт рішення вніс депутат "ОПЗЖ" Віктор Русин. Депутати говорили про порушення регламенту та незаконність прийняття.

Читайте нас у Telegram та Viber

На початок